Перед початком пленарного засідання Верховної Ради України 27 січня відбулося позачергове засідання Комітету, присвячене розгляду законопроектів з питань інформаційної безпеки.

Зокрема, відбувся обмін думками щодо поданого народними депутатами Андрієм Левусем, Сергієм Висоцьким та Миколою Величковичем проекту закону про внесення змін до Закону "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телеорганізаціях), (реєстр.№1768). Документ стосується участі іноземних фізичних та юридичних осіб у статутному капіталі телерадіоорганізацій України, засновниками яких, за чинним законодавством, можуть бути юридичні особи - резиденти України, засновані іноземними суб’єктами. Це, попри законодавчо встановлені заборони, відкриває таким суб’єктам шлях до фактичного заволодіння вітчизняними телерадіоорганізаціями, констатують автори документа.

Законопроектом пропонується заборонити створення телерадіоорганізацій іноземцями, особами без громадянства та нерезидентами, що зареєстровані в офшорах, а також участь у статутному капіталі таких організацій іноземців, що є резидентами держави-агресора. У випадку порушення накладеної заборони ліцензії таких телерадіоорганізацій пропонується анулювати через суд.

За результатами розгляду Комітет одностайно вирішив рекомендувати Верховній Раді включити проект до порядку денного пленарного засідання та прийняти його в першому читанні за основу.

На протидію спробам чинити інформаційну агресію проти України спрямований і розглянутий наступним проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Його авторами є народні депутати Вікторія Сюмар, Дмитро Стеценко, Олександр Опанасенко та Володимир Ар’єв. Зазначений законопроект (реєстр.№1824) має на меті розширити повноваження Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та посилити санкції за порушення законодавства України про телебачення і радіомовлення. Пропонується визначити порядок судового розгляду справ про тимчасове зупинення дії ліцензії телерадіоорганізації, провайдера програмної послуги, тимчасової заборони розповсюдження та ретрансляції телерадіопрограм на території України. Серед іншого, в разі порушення ліцензіатом вимог статті 6 Закону "Про телебачення і радіомовлення" передбачається надати регуляторові право застосовувати штрафні санкції невідкладно - незалежно від того, чи отримував порушник попередження щодо зазначеного порушення.

За рекомендацію включити законопроект до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради та прийняти його в першому читанні за основу члени Комітету також проголосували одностайно.

Насамкінець, на засіданні було розглянуто звернення Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо направлення на експертизу до Ради Європи поданого народними депутатами України М.Томенком та О.Абдулліним законопроекту про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстр.№1123). З цього приводу, за пропозицією головуючої на засіданні Вікторії Сюмар, Комітет вирішив невідкладно звернутися з відповідним поданням до Голови Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50