Комітет на засіданні 24 грудня обговорив проект закону про Державний бюджет України на 2015 (реєстр.№1000) рік та відзначає, що освітня  і наукова сфери, незважаючи на складні економічні умови, завжди залишались пріоритетними у формуванні бюджетної політики  розвинених країн світу. Саме наука і освіта закладають основи майбутнього розвитку, але вони є найбільш вразливими, і за відсутності уваги з боку держави найбільш потерпають в часи кризи.  

        Комітет зазначає, що загальні видатки Державного бюджету на 2015 рік плануються у розмірі 502 936, 68 млн. гривень, що на 93,9 млрд. грн. більше, ніж було передбачено державним бюджетом на 2014 рік. Однак,  видатки  загального фонду державного бюджету України на 2015 рік Міністерству освіти і науки, Національній академії наук України  та національним галузевим академіям наук плануються в обсязі 15 977,8 млн. грн., що на 28% менше, ніж у 2014 році (зменшено на 6 430,9 млн. грн.).   

        Національна академія педагогічних наук України, Національна академія аграрних наук України у 2015 році забезпечується на 80% та 50% менше, ніж у 2014 році. На 27% скорчуються видатки на вузівську науку.

Вносяться  зміни та призупиняється дія  більшості важливих положень законів у сфері освіти та науки, що має на меті зекономити бюджетні кошти. Проте, двічі проведений секвестр державного бюджету у 2014 році вже заклав негативний вплив на галузь.

Скасування та призупинення на законодавчому рівні гарантій належного фінансового забезпечення галузі освіти і науки,  гарантій держави на отримання повної загальної середньої освіти на безоплатній основі, створення шкіл  у сільській місцевості незалежно від наявної кількості учнів, повного утримання  дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей, які потребують особливих умов виховання в державних професійно-технічних навчальних закладах, положень щодо наповнюваності класів, тижневого педагогічного навантаження вчителя, вихователя, гарантій щодо соціального захисту учнів, гарантій держави педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівникам, виглядають не як факт кризового заходу, а як етап запровадження нових підходів до освітянської та наукової політики, які не  відповідають сучасним світовим тенденціям.

Кабінетом Міністрів України пропонується затвердити особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, що негативно позначиться на соціальному становищі працівників науки і освіти. Зупиняється дія Закону "Про вищу освіту"  та частини  статей законів "Про освіту","Про загальну середню освіту","Про позашкільну освіту","Про дошкільну освіту", "Про наукову та науково-технічну діяльність".  

Додатком 10 проекту закону про  Державний бюджет на 2015 рік необґрунтовано внесено низку загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів загальнодержавного значення, коледжів та технікумів до переліку закладів, які передаються на фінансування з місцевих бюджетів.

Серед цих навчальних закладів є ексклюзивні навчальні заклади, які здійснюють навчання дітей з усієї України з певного напрямку,  надають поглиблену освіту з фізики і математики, фізкультури і спорту обдарованим дітям України.

Загальнодержавні позашкільні навчальні заклади забезпечують розвиток здібностей і обдарувань у дітей шкільного віку з усієї країни, задоволення їхніх інтересів, духовних запитів і потреб у освіті за межами обов’язкової шкільної програми, у їх професійному визначенні.

    За результатами обговорення проекту закону Комітет направив до бюджетного Комітету конкретні пропозиції щодо фінансування науки, освіти, інтелектуальної власності.

      У засіданні брали участь члени Комітету: Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

Також були присутні: Совсун І.Р. – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Дніпров О.С. - заступник Міністра - керівник апарату Міністерства освіти і науки України, Стріха М. В. - заступник Міністра освіти і науки України, Матвійчук В.М. - заступник Міністра - керівник апарату Міністерства фінансів України, Загородній А. Г. - віце-президент Національної Академії Наук України, Тихий В.П. - віце-президент Академії правових наук України, Бащенко М.І. - віце-президент Української академії аграрних наук, Кундієв Ю.І. - перший віце-президент Академії медичних наук України, Кремень В.Г. - президент Національної академії педагогічних наук України, Романюк С.М. - заступник Голови ЦК профспілки працівників освіти і науки України, Широков А.І. - Голова ЦК профспілки працівників НАН України, Яцунь О.М. - голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки, Шульга Н.І. - голова постійної комісії з питань освіти, науки та інноваційної політики Київської міської ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51