У засіданні робочої групи в розширеному складі під головуванням заступника голови Комітету Дениса Дзензерського взяли участь: заступник голови Комітету Руслан Демчак, секретар Комітету Максим Поляков, а також представники ініціативної групи ГО "Кредитний Майдан", Громадської ради при НБУ, представники найбільших комерційних банків, Національного банку України, Національної асоціації банків України, Міністерства фінансів та Міністерства юстиції.       

Д.Дзензерський повідомив, що проблема валютних позичальників стоїть на порядку денному давно. Ще Верховна Рада минулого, сьомого, скликання намагалася на законодавчому рівні її врегулювати. Це питання неодноразово ставало предметом обговорення Комітету, який став єдиною платформою для вироблення компромісного рішення.

          Також заступник голови Комітету поінформував присутніх про те, що народний депутат Руслан Князевич вніс до Верховної Ради пропозицію відхилити прийнятий у першому читанні його законопроект "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань" (реестр.№0960), що було однією з основних вимог "Кредитного Майдану". За словами Д.Дзензерського, ініціатива Р.Князевича найближчим часом буде підтримана профільним Комітетом і винесена на голосування в зал засідань парламенту.
          Під час зустрічі сторони обмінялися думками та обговорили можливі варіанти умов проведення реструктуризації валютних кредитів. Зокрема, Руслан Демчак підкреслив, що зазначене питання необхідно розглядати в комплексі і при виробленні механізмів враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін.
          Представники громадськості наполягали на тому, щоб відсоткова ставка по валютному кредиту і курс долара були не вище тих, що прописані в кредитному договорі на момент його підписання. Крім цього, було запропоновано норми закону  поширювати на всі валютні кредити, при відчуженні заставного майна переважне право викупу закріпити за позичальником, обмежити кредитні зобов'язання позичальника вартістю предмета застави - іпотеки, зменшити процентну ставку для соціально незахищених верств населення.

          Представники банківської сфери висловили готовність йти на компроміс у вирішенні проблеми, але вважають, що закон повинен поширюватися не на всі категорії позичальників і не на всі кредити.
          Д.Дзензерський зазначив, що питання соціальних кредитів має вирішуватися на рівні держави. "Не можна вішати всю соціальну відповідальність виключно на банки або на позичальників. Це наша спільна проблема і фінансова відповідальність повинна бути розділена між усіма учасниками процесу: і банками, і позичальниками, і державою", - підкреслив заступник голови Комітету.
          За результатами засідання була досягнута домовленість, на підставі пропозицій всіх сторін, виробити єдиний узгоджений варіант законопроекту про реструктуризацію кредитних зобов'язань в іноземній валюті, який Комітет розгляне на одному з найближчих засідань.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51