27 листопада 2014 року відбулося урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди складення присяги новообраними народними депутатами України.

Голова Верховної Ради України сьомого скликання Олександр Турчинов відкрив урочисте засідання.

У сесійній залі у виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Від імені Верховної Ради України сьомого скликання О.Турчинов привітав новообраних народних депутатів, побажав їм плідної і конструктивної роботи у єдиному законодавчому органі України, вищому представницькому органі Українського народу.

Головуючий повідомив, що на урочистому засіданні присутні Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, члени Кабінету Міністрів України, президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Голови Верховної Ради України попередніх скликань, народні депутати попередніх скликань, колишні прем'єр-міністри, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України та голови вищих спеціалізованих суддів, Генеральний прокурор України, Голова Національного банку України, Голова Центральної виборчої комісії, Голова Служби безпеки України, керівники центральних органів виконавчої влади, Київський міський голова, голови обласних рад та голови обласних державних адміністрацій, предстоятелі церков і релігійних об'єднань України, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій, засобів масової інформації.

Учасники урочистого засідання хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які віддали своє життя за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також цивільних громадян, які загинули під час розв'язаної Росією війни проти України.

Голова Верховної Ради України сьомого скликання Олександр Турчинов відповідно до Конституції України запросив народних депутатів встати і разом з найстаршим за віком народним депутатом зачитати текст присяги.

Народні депутати встали і зачитали текст присяги: "Присягаю на вірність України. Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про блага Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників".


О.Турчинов запросив народних депутатів своїми підписами скріпити текст присяги.

У сесійному залі у виконанні хору прозвучав духовний гімн України "Молитва за Україну".

Голова Верховної Ради України сьомого скликання Олександр Турчинов попросив народних депутатів власноруч підписати текст присяги.


О.Турчинов повідомив, що, у зв'язку з протиправним утриманням Надії Савченко під вартою на території Російської Федерації, нею особисто скріплено текст присяги народного депутата України в присутності адвоката.

О.Турчинов зазначив: "Керуючись принципом верховенства права, підготовчою депутатською групою було прийнято рішення, згідно з яким на електронному табло буде відтворено текст присяги, підписаної Надією Савченко. За існуючих сьогодні обставин це єдиний можливий засіб підтвердження вступу Надії Савченко на посаду народного депутата України".

На табло у сесійній залі була продемонстрована присяга народного депутата, підписана Надією Савченко.


Після підписання тексту присяги новообрані народні депутати здали підписані тексти присяги працівникам Апарату Верховної Ради України  і отримали персональні картки для голосування та зареєструвалися для участі у першому пленарному засіданні першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. 

У засіданні було оголошено перерву до 12-ї години.

О.Турчинов після перерви повідомив, що за результатами виборів, які відбулися 26 жовтня 2014 року, Центральна виборча комісія зареєструвала 419 народних депутатів. Склали присягу, вступили на посаду і зареєструвалися для участі в першому пленарному засіданні 418 народних депутатів.

"Таким чином, Верховна Рада України восьмого скликання є повноважною і може здійснювати свої конституційні повноваження", - зазначив О.Турчинов і оголосив про припинення повноважень Верховної Ради України сьомого скликання.

О.Турчинов закрив урочисте засідання і запросив Голову Підготовчої депутатської групи зайняти місце в президії.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку