у четвер, 31 липня, відбулося ЗАКРИТЕ позачергове пленарне засідання Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, повідомив про проведені з керівниками депутатських фракцій і груп консультації.

О.Турчинов зазначив, що є інформація Міністра оборони, багато положень якої має виключно закритий характер, є питання ратифікації законів стосовно проведення заходів по їх реалізації, також є закрита інформація, є інші питання, зокрема, стосовно роботи Кабінету Міністрів, та принципові законодавчі ініціативи уряду, які також потрібно обговорити в закритому режимі.

Головуючий вніс на розгляд народних депутатів проект постанови про проведення закритого позачергового пленарного засідання Верховної Ради (реєстр. №4400а).

Народні депутати 239 голосами підтримали проект постанови за основу та в цілому.

Далі пленарне засідання відбувалося у закритому режимі.

У відкритому режимі пленарне засідання було продовжено о 12 годині 40 хвилин.

О.Турчинов надав слово Президентові України Петру Порошенку.

Президент України П.Порошенко висловив задоволення від того, що Верховна Рада щойно все-таки змогла проголосувати вкрай важливі для держави закони. "І я задоволений тим, що це є результат наших спільних зусиль. Конституційна більшість, яку набрала Верховна Рада по голосуванню за цим законом яскраво підтверджує, що сьогодні ставлення народних депутатів до України, до українського народу і до української армії не залежить від того чи є в парламенті коаліція, чи немає", - наголосив він.

П.Порошенко висловив впевненість у тому, що сьогодні ті зусилля, які народні депутати щойно продемонстрували, ратифікувавши вкрай важливі для України угоди з Австралією, з Нідерландами, і які забезпечать прозору безпечну роботу експертів на місці терористичного акту, є також вкрай важливими. "70 мільйонів гривень на день сьогодні Україна витрачає для забезпечення антитерористичної операції. Наші Збройні Сили успішно ведуть наступ по всім напрямкам, по всіх секторах ефективних дій українських десантників, спецназівців, мотострілків, прикордонників та інших українських воїнів, українських героїв.

І той факт, що сьогодні ми рішуче їх підтримали є запорукою нашої спільної перемоги - перемоги України. Так, для цього довелося попрацювати і мені як Президенту, і Прем'єр-міністру, і керівникам фракцій. Але ми продемонстрували, що український народ і український парламент може бути єдиним і ця єдність є запорукою нашої перемоги. І у мене немає жодного сумніву, що ми будемо це демонструвати і в подальшому", - зазначив Глава держави.

П.Порошенко наголосив на тому, що "дострокові парламентські вибори - це вже реальність. І це не тому, що цього хочуть хтось з народних депутатів, політиків чи чиновників. Це тому, що 80 відсотків українців вимагають цього. Але це ні в якому разі не буде і в майбутньому, перешкоджати нашій з вами ефективній роботі. Це питання сьогодні нашої спільної відповідальності".

Президент України висловив переконання у тому, що в час, коли Україна має такі виклики, потрібна єдність, потрібен надійний уряд.

П.Порошенко висловив впевненість в тому, що сьогодні "спільна і ефективна співпраця Президента, уряду і Верховної Ради обов'язково принесе свої плоди". "Наш консолідуючий інтерес - це єдина європейська Україна. Велика мета надихає на великі справи і готовність Президента, уряду і, як сьогодні було продемонстровано, Верховної Ради до командної роботи є очевидною", - наголосив він і закликав парламентаріїв зараз голосуванням про вотум довіри уряду продемонструвати цей очевидний факт.

О.Турчинов поінформував представників засобів масової інформації про те, що під час закритої частини пленарного засідання народні депутати заслухали інформацію Міністра оборони України В.Гелетея щодо ситуації в зоні проведення антитерористичної операції.

За його словами, Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Австралією про направлення Австралійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака "Malaysia Airlines" рейсу MH17 (реєстр. №0087) і Угоду між Україною та Королівством Нідерланди про міжнародну місію захисту розслідування (реєстр. №0088).

За основу та в цілому були прийняті законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень) за реєстр. №4309а і внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо корегування показників) за реєстр. №4308а.

За результатами розгляду на доопрацювання було направлено законопроект про внесення змін до деяких законів щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України (реєстр. №4116а).

О.Турчинов звернувся до народних депутатів з проханням визначитися щодо заяви Прем'єр-міністра А.Яценюка про його відставку.

"За" проголосувало лише 16 народних депутатів.

О.Турчинов надав слово Прем'єр-міністрові А.Яценюку, який зазначив, що "сьогодні в світовій економіці є дві новини. Перша новина - це те, що Аргентина оголосила дефолт, а друга новина - що Україна не оголосила дефолт і ніколи його не оголосить".

А.Яценюк подякував народним депутатам за роботу.

О.Турчинов закрив пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку