У понеділок, 31 вересня 2015 РОКУ, відбулося останнє пленарне засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман з трибуни оголосив пленарне засідання Верховної Ради відкритим.

Під час проведення пленарного засідання президія та трибуна парламенту були заблоковані.

Голова Верховної Ради запропонував народним депутатам  хвилиною мовчання вшанувати пам'ять померлого колеги Ігоря Єремєєва.

Оголошуючи до розгляду законопроект щодо внесення змін до Конституції, В. Гройсман обґрунтував необхідність прийняття документа.  Він наголосив, що в проекті немає жодного слова щодо спеціального статусу Донбасу. В.Гройсман акцентував увагу на тому, що децентралізація влади в Україні сприятиме формуванню середнього класу.

"Відповідно до висновку Конституційного Суду, пропонований проект змін відповідає Конституції України", - сказав В.Гройсман. Своє слово Голова Верховної Ради завершив тезою, що за кожну реформу в країні необхідно боротися.

Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів представив законопроект парламенту. За словами промовця, конституційна реформа – найважливіша для нашої держави. "Законопроект щодо децентралізації влади внесений до парламенту Президентом України як невідкладний", - зазначив С.Кубів.

Доповідач наголосив, що до окупованих територій Донбасу впроваджується лише спеціальний порядок здійснення самоврядування, а не надається статус спеціальних територій. "Немає в проекті жодного слова про спеціальний статус ДНР і ЛНР", - сказав С.Кубів.  – "Гарантією контролю з боку держави за дотриманням Конституції буде прийняття окремого закону, який регламентуватиме здійснення місцевого самоврядування."

 

Голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич нагадав, що Верховна Рада 16 липня 2015 року включила до порядку денного законопроект №2217 щодо внесення змін до Конституції як невідкладний.

"Відповідно до Регламенту, Комітет розглянув висновок Конституційного Суду і ухвалив рішення щодо прийняття проекту як такого, що відповідає Конституції України", - зазначив співдоповідач.

Від фракції Радикальної партії взяв слово Юрій-Богдан Шухевич. Він сказав, що народні депутати поставлені перед вибором – децентралізація чи поширення авторитаризму влади. "Ми хочемо унітарності для України, але мусимо імплементувати Мінські угоди. В умовах війни не можна змінювати Основний Закон. Пропоновані зміни – це зрада національних інтересів, приниження нашої гідності, адже нам диктують ззовні, якою має бути Конституція України", - наголосив промовець. За словами Ю.Шухевича, Європа змушує український народ прийняти зміни до Основного Закону на догоду Путіну.

 

Голова депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ" Олег Березюк зазначив, що Мінські угоди стали інструментом смерті. "Не можна тренувати український народ і народних депутатів, як собаку Павлова", - наголосив промовець.

За його словами, впровадження інституту префектів – шлях до знищення Української держави, адже не можна приймати зміни до Конституції в часи смути і війни. "Доборолась Україна до самого краю", - завершив свій виступ О.Березюк словами Кобзаря.

Голова фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко висловився на підтримку законопроекту.

 

На думку голови депутатської фракції "Батьківщини" Юлії Тимошенко, Україна має чудові взірці роботи зі змінами до Основного Закону ще з часів Пилипа Орлика.

"Натомість на сьогодні цей процес не об'єднує нас. Немає консенсусу, лише розбрат. Конституційний Суд свого часу підтримав "диктаторські закони" Януковича. Тож йому немає довіри. В таких умовах не можна змінювати Конституцію. Це – не дорога до миру!", - наголосила доповідач. Ю.Тимошенко зазначила, що Іловайський  і Дебальцевький котли відбулися після підписання ганебних Мінських угод. "Це не дорога до миру, а діаметрально інший процес. Наша мета – йти за національними інтересами й встановити мир, розпочати нові результативні переговори", - завершила промову голова фракції.

Співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар зазначив, що група в цілому підтримує децентралізацію влади, передачу на місця реальних повноважень і фінансів. "Але ми маємо застереження до форми децентралізації і виступаємо проти впровадження інституту префектів" – наголосив промовець. "Не можна просто приймати рішення щодо змін до Конституції . Фракція ухвалила рішення про вільне особисте голосування. Ми вимагаємо залучення наших представників до підготовки остаточного проекту змін до Основного Закону".

 

За словами заступника депутатської групи "Воля народу" Андрія Деркача, у  проекті не йдеться про децентралізацію влади, але це краще чинної системи в Україні. Він зазначив, що фракція підтримуватиме документ.

 Голова депутатської фракції "НАРОДНОГО ФРОНТУ" Максим Бурбак висловився щодо підтримки проекту постанови, адже прийняттям цього документа розпочинається процес децентралізації.

"Натомість потрібно ухвалити усі необхідні закони для підготовки впровадження змін до Конституції".

Голова депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" зазначив, що децентралізація – головна вимога Майдану."Ми мусимо надати місцевим громадам право обирати місцеву владу, поховати УРСР – тоталітарну й корумповану!" – наголосив промовець. За словами Ю.Луценка, Україна не може самотужки вистояти проти агресії Путіна без допомоги ЄС і США.

На завершення дискусії Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що проект змін до Конституції підтриманий Венеціанською Комісією.

Проект Постанови "Про попереднє схвалення проекту Закону "Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади" №2217а/П1 був прийнятий 265 голосами.

В. Гройсман закрив пленарне засідання, а також оголосив про закриття другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Відкриття третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання відбудеться завтра, 1 вересня.

 

 

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку