Квітень

1

Міжнародний день птахів. У 1906 р. підписано Міжнародну конвенцію про охорону птахів

2

День геолога. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента (№110/95 від 7 лютого 1995 р.)

Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН (Резолюція № A/RES/62/139 від 18 грудня 2007 р.)

Міжнародний день дитячої книги. Відзначається з 1967 р. за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги в день народження Ганса Крістіана Андерсена

3

Народився

Тимошенко Юрій Володимирович (1961) - член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

4

День створення НАТО (1949)

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням. У 2005 році була прийнята резолюція Генеральної Асамблеї ООН (№ A/RES/60/97 від 8 грудня 2005 р.)

Національне свято Республіки Сенегал. День Незалежності (1960)

5

Конституція Пилипа Орлика. Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року

Народилися

Немиря Григорій Михайлович (1960) - Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, член депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України

Одарченко Юрій Віталійович (1960) - член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, член депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України

6

Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію (№ A/RES/67/296 від 23 серпня 2013 р.)

Народилися

Козак Тарас Романович (1972) - член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, член депутатської фракції Політичної партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді України восьмого скликання

Ледовських Олена Володимирівна (1960) - Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

Червакова Ольга Валеріївна (1975) - Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

7

Всесвітній день здоровя. У цей день у 1948 р. набув чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоровя (WHA/A.2RES.35)

Міжнародний день пам’яті про геноцид в Руанді. Офіційно затверджений Генеральною Асамблеєю ООН на 78-му пленарному засіданні 23-го грудня 2003 року резолюцією № 58/234

Народився

Денисенко Вадим Ігорович (1974) - член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

8

Міжнародний день циган. Заснований на конгресі циган усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 і зібрав представників 30 країн

Народився

Шевченко Олександр Леонідович (1971) - член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, не входить до складу будь-якої фракції

10

Народився

Пресман Олександр Семенович (1961) - член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член депутатської групи "Відродження"

11

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Відзначається з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я

Всесвітній день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Відзначається щорічно за ініціативою ООН

Народилися

Березенко Сергій Іванович (1984) - член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Заступник голови депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Вадатурський Андрій Олексійович (1973) - член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

12

День працівників ракетно-космічної галузі України. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України (№ 230/97 від 13 березня 1997 р.)

Всесвітній день авіації і космонавтики. Відзначається щорічно за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ)

Міжнародний день польоту людини в космос. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/65/271)

14

Народилися

Бригинець Олександр Михайлович (1962) - член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Євлахов Анатолій Сергійович (1981) - Голова підкомітету з питань оподаткування податком на додану вартість Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

15

День довкілля. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента (№ 855/98 від 6 серпня 1998 р.)

Національне свято Корейської Народно–Демократичної Республіки. Свято Сонця (День народження Кім Ір Сена, 1912 р.н.)

Народилися

Онуфрик Богдан Семенович (1958) - член Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Пинзеник Віктор Михайлович (1954) - член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

16

Світле Христове Воскресіння. Великдень

Національне свято Королівства Данії. День народження Королеви Маргрете ІІ

Народилася

Продан Оксана Петрівна (1974) - член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Заступник голови депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

17

Всесвітній день боротьби з гемофілією. Відзначається за ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та Всесвітньої Федерації Гемофілії

День пожежної охорони. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента (№ 555/2013 від 11 жовтня 2013 р.)

Національне свято Боснії і Герцеговини. День Незалежності (1992)

Національне свято Сирійської Арабської Республіки. День Незалежності (1946)

Народився

Ільюк Артем Олександрович (1979) - член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член депутатської групи "Відродження"

18

День памяток історії та культури. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента (№ 1062/99 від 23 серпня 1999 р.)

Міжнародний день пам’яток та визначних місць. Заснований Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони памяток і визначних місць (ІКОМОС) при ЮНЕСКО. Відзначається щорічно з 1984 р.

Національне свято Республіки Зімбабве. День проголошення незалежності (1980)

Народилися

Барна Олег Степанович (1967) - Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Корчик Віталій Андрійович (1984) - член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

Попов Ігор Володимирович (1972) - Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка

20

Народилися

Лаврик Олег Васильович (1973) - Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, Заступник голови депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ"

Опанасенко Олександр Валерійович (1977) - Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, член депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ"

Присяжнюк Олександр Анатолійович (1981) - Секретар Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

21

Народився

Пацкан Валерій Васильович (1975) - Перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань зв'язків з українцями, які проживають за кордоном Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

22

Всесвітній день Матері-Землі. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (А/RES/63/278 від 22 квітня 2009 р.)

Народилися

Голуб Владислав Володимирович (1983) - член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Рябчин Олексій Михайлович (1983) - Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, член депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України

23

Всесвітній день книги і авторського права. Відзначається згідно з Резолюцією (3.18), прийнятою на 28-й Сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 р.

Народилися

Алексєєв Ігор Сергійович (1986) - Голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

Поляков Максим Анатолійович (1982) - Секретар Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

24

Міжнародний день солідарності молоді. Відзначається щорічно згідно з рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді на Азіатсько-Африканської конференції у 1955 р.

Народився

Жолобецький Олександр Олександрович (1966) - Голова підкомітету з питань страхової діяльності Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

25

Всесвітній день боротьби проти малярії. Встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я

Народилися

Брензович Василь Іванович (1964) - Голова підкомітету з питань міжнаціональних відносин Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

Паламарчук Микола Петрович (1954) - Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

26

День Чорнобильської трагедії (1986). Відзначається щорічно відповідно до Указу Президії Верховної Ради Української РСР (№ 8985-ХІ від 29.03.1990 р.)

Міжнародний день інтелектуальної власності. Запроваджено Генеральною асамблеєю Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у вересні 2000 р.

Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2003 р.

Національне свято Об’єднаної Республіки Танзанія. День Об’єднання (1964)

Народився

Долженков Олександр Валерійович (1983) - Голова підкомітету з питань оподаткування податком на прибуток підприємств, бухгалтерського обліку та з питань ціноутворення Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, член депутатської фракції Політичної партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді України восьмого скликання

27

Національне свято Республіки Того. День Незалежності (1960)

Національне свято Південно-Африканської Республіки. День Свободи (1994)

Національне свято Республіки Сьєрра-Леоне. День Незалежності (1961)

Народилися

Матвійчук Едуард Леонідович (1963) - член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, не входить до складу будь-якої фракції

Солод Юрій Васильович (1972) - член Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, член депутатської фракції Політичної партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді України восьмого скликання

28

Всесвітній день охорони праці. Відзначається щорічно з 2003 р. за ініціативою Міжнародної організації праці (МОП)

День охорони праці. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України (№ 685/06 від 18.08.2006 р.)

Народилися

Литвин Володимир Михайлович (1956) - член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, член депутатської групи "Воля народу"

Москаленко Ярослав Миколайович (1975) - Голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Голова депутатської групи "Воля народу"

29

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї. Цей День був заснований в листопаді 2005 року 10-ю сесією Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення

Міжнародний день танцю. Відзначається щорічно з 1982 р. за рішенням Міжнародного комітету танцю при Міжнародному інституті театру ЮНЕСКО

Народився

Бакуменко Олександр Борисович (1959) - Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

30

Всесвітній день споріднених міст. Відзначається щорічно згідно з рішенням Всесвітньої федерації споріднених міст (ВФСМ)

Національне свято Королівства Нідерландів. День Королеви (1938)

З пропозиціями та зауваженнями можна звертатися

до Швець Ірини Борисівни за тел.255-39-18

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат”

26 березня 2024 11:52
26 лютого 2024 12:03
29 січня 2024 12:16
26 грудня 2023 14:18
27 листопада 2023 11:51
27 жовтня 2023 13:11
22 вересня 2023 12:30
25 серпня 2023 10:34
24 липня 2023 10:31
16 червня 2023 10:29