У ВІВТОРОК, 13 ЛЮТОГО, У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ВІДБУВСЯ ДЕНЬ УРЯДУ З ПОРЯДКОМ ДЕННИМ: "ПРО СТАН ВИКОНАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО СОЦІАЛЬНОГО, ПРАВОВОГО І МОРАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ".

Доповідав міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв. Він зазначив, що в Україні сформована система законодавства стосовно соціального захисту ветеранів війни, яка визначає зобов'язання держави створити гідні умови життя ветеранам війни, забезпечити їх інтереси, права і потреби, увічнити подвиги співвітчизників.

На їх виконання урядом проводиться робота щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни, розвитку нових соціальних програм захисту цієї поважної частини нашого суспільства. За даними, які навів доповідач, сьогодні в Україні проживає 2,9 млн. ветеранів війни. З них 268 тис. інвалідів війни, 375 тис. учасників бойових дій, 2 млн. 300 тис. учасників війни.

М.Папієв далі у своєму виступі детально розповів про матеріальне, фінансове, соціальне та медичне забезпечення ветеранів.

Міністр праці висловив солідарність уряду з ветеранськими організаціями і його підтримку громадських організацій ветеранів щодо забезпечення глибокої шани з боку кожному ветерану, збереження пам'яті про захисників Вітчизни.

За словами М.Папієва, уряд буде вживати всіх заходів щодо подальшого розвитку системи соціального захисту та обслуговування ветеранів війни, забезпечуючи виконання законодавства щодо надання пільг і гарантій, інших видів соціальної підтримки.

Пріоритетними для уряду, за словами доповідача, є питання підвищення рівня видатків бюджетного фінансування окремих програм соціальної підтримки ветеранів з метою повного задоволення потреб ветеранів війни у санаторно-курортному лікуванні, збільшення розмірів виплати компенсацій за самостійне санаторно-курортне лікування, компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів і технічне, і транспортне обслуговування, забезпечення інвалідів війни спецавтотранспортом.

М.Папієв зазначив, що уряд зорієнтований на широку спільну роботу з Верховною Радою у напрямку вирішення цих питань, удосконалення законодавства щодо соціального захисту ветеранів війни. Він нагадав, що з урахуванням рекомендацій Верховної Ради України рішенням Кабінету Міністрів 7 лютого цього року відновлено діяльність Державного комітету України у справах ветеранів.

За словами доповідача, удосконалення державного управління у цій сфері сприятиме поліпшенню реалізації державної політики щодо захисту ветеранів, забезпеченню їх прав та інтересів.

М.Папієв звернувся до ветеранів війни, наголосивши, що сьогоднішній звіт уряду про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів це інформація виконавчої влади про те, що зроблено за останні роки для представників найшановнішої частини нашого суспільства.

"Кожен з вас, критично оцінюючи сказане, може самостійно дати оцінку нашій роботі. Я, як міністр, також бачу ті напрями і програми, які потребують посилення, однак ставлення цивілізованої громадянської спільноти до своїх ветеранів не має вимірюватися лише оцінкою виконання чинного законодавства. Кожен з нас як син, онук чи правнук ветерана війни несемо передусім моральну відповідальність за благополуччя цих людей", - зазначив доповідач.

М.Папієв відповів на запитання народних депутатів, які цікавилися, як уряд збирається забезпечити виконання положень Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо надання щорічної одноразової грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня у встановленому розмірі, перспективами повернення грошових заощаджень ветеранам війни, морального захисту ветеранів УПА, щодо законності та обґрунтованості приватизації установ і закладів соціального та медичного забезпечення ветеранів війни, заходами, які вживає Кабінет Міністрів для забезпечення прав військовослужбовців, ветеранів війни і військової служби на ефективне безоплатне пільгове медичне обслуговування, порушених в зв'язку з реформуванням Збройних сил України, як органи виконавчої влади співпрацюють з громадськими організаціями ветеранів, яка допомога і в яких розмірах надається ветеранським організаціям для здійснення їх діяльності, чи в усіх місцевих бюджетах передбачена фінансова підтримка ветеранських організацій тощо.

Від Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів виступив голова комітету Петро Цибенко. Він погодився з тим, що урядом немало зроблено по реалізації законодавчих положень щодо соціального, морально-правового захисту ветеранів війни. "Удосконалюється законодавча база, хоч і повільно, але підвищуються розміри прожиткового мінімуму, пенсій та інших соціальних виплат. У багатьох населених пунктах ветерани на ділі відчувають підтримку і увагу.

Все це добре, але є ще одна правда. Суть її в тому, що усі ці мізерні надбавки не перекривають стрімкого, обвального зростання цін і тарифів на продукти харчування, ліки, житлово-комунальні послуги тощо, що багато положень законів виконуються не в повному обсязі, фактично, ігноруються посадовими особами", - зазначив П.Цибенко.

Голова парламентського комітету наголосив на проблемах санаторно-курортного лікування, забезпечення ветеранів ліками, які залишаються гострими.

Він зауважив, що порушуються права ветеранів щодо безкоштовного проїзду громадським транспортом, надання пільгових місць у маршрутних таксі, інваліди війни незадовільно забезпечуються спецавтотранспортом.

П.Цибенко запропонував відмовитися від практики, коли щорічно законом про державний бюджет вносяться норми, які обмежують соціальні права ветеранів, суперечать Конституції. Необхідно збільшити прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, розробити реалістичну програму повернення ветеранам їх заощаджень у найближчі 3-4 роки.

Співдоповідач зазначив, що наші ветерани принижені не тільки матеріально, але й морально. За його словами, впродовж 15 останніх років "за рецептами заморських консультантів" цілеспрямовано переписується історія України, творцями якої є ветерани війни і праці, спотворюється героїзм воїнів і трудівників тилу в роки війни.

П.Цибенко назвав ті заходи, які не виконується урядом по увічненню пам'яті ветеранів війни. Доповідач також навів факти байдужості до військових кладовищ, могил, меморіальних комплексів та інших споруд і об'єктів, які знаходять у занедбаному стані, закриття музеїв, демонтажу пам'ятників героям війни тощо.

Закінчуючи свій виступ, голова парламентського комітету звернувся до всіх із словами "зробити все можливе для забезпечення, справді, заслуженого відпочинку ветеранів, підтримати їх і словом, і ділом. Адже люди старшого покоління, ветерани війни, праці та військової служби, їх справи і заслуги це жива історія, фундамент нашої держави і його не можна руйнувати".

В обговоренні питання взяли участь представники депутатських фракцій. У своїх виступах вони звертали увагу на те, що "суспільству всіляко нав'язується думка, що старше покоління буцімто не за ті ідеали воювало, не ті цінності сповідувало, не такий лад створило, що вони не єдину українську державу збудували".

Промовці вказували на відсутність в Україні реальної стратегії реалізації захисту ветеранів від тих соціально-економічних негараздів, які сьогодні є. А це, насамперед, медичне обслуговування, забезпечення житлом, встановлення справедливих комунальних тарифів, безоплатне виділення автотранспорту, право на безкоштовний проїзд та багато іншого.

Народні депутати розповідали про зустрічі з керівниками ветеранських організацій, на яких йшлося про виконання рішень уряду на місцях. Вони зазначали, що позитивні рішення, які приймаються на державному рівні, на рівні органів місцевого самоврядування в багатьох випадках ігноруються і не виконуються.

Представники опозиційних фракцій вказували на те, що уряду ніхто не заважає виконувати передвиборчі обіцянки та виступати із законодавчими ініціативами, спрямованими на покращання життя ветеранів війни.

Представник фракції "Наша Україна" закликав уряд і коаліцію замість протиставлення ветеранів один одному зайнятися реальною роботою: забезпечити усім ветеранам гідні пенсії, медичне забезпечення, соціальне обслуговування, а головне увагу і повагу людей.

Народні депутати наголошували на тому, що в полі зору органів влади на всіх рівнях має бути неухильне виконання не лише Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а й Закону "Про увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні". На їхню думку, потрібно системно вирішувати такі питання, як відзначення Дня перемоги з використанням символіки періоду Великої Вітчизняної війни, збереження музеїв.

Промовці пропонували з проекту постанови за підсумками обговорення виключити пункт щодо перенесення з Парку Слави меморіального комплексу жертвам Голодомору, а також виключити заполітизовані фрази щодо здійснення заходів по правдивому висвітленню історії, утриматись від публікацій, які фальсифікують, неправдиво тлумачать той чи інший період історії.

Після закінчення виступів заключне слово було надано віце-прем'єр-міністру України Дмитру Табачнику. Він підкреслив: "подальша діяльність уряду щодо соціального захисту ветеранів війни буде здійснюватись з урахуванням змін, що відбуваються в чинному законодавстві".

Д.Табачник зазначив: "найголовнішими документами, які забезпечують соціальний і правовий захист ветеранів війни, є Конституція України, Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" та Закону "Про соціальні послуги". За його словами, ці закони потребують доопрацювання, уточнення редакцій і багатьох інших змін.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що Кабінет Міністрів вже зараз на виконання цих актів розробив низку проектів, нормативно-правових актів, реалізація яких суттєво покращить життя ветеранів війни та підвищить ступінь їх соціального захисту. Він запевнив присутніх у тому, що до підготовки цих нормативно-правових актів будуть залучатися представники громадських організацій, ветеранів війни.

Д.Табачник також запевнив, що всі побажання, які прозвучали в залі, будуть уважно вивчені, узагальнені і покладені в основу урядових рішень.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, підводячи риску під обговоренням, висловив переконання, що дискусія була дуже конструктивною і важливою. Він також висловив сподівання, що "ветерани не будуть забуті і в дискусіях про ветеранів буде менше політики, а більше турботи про кожного конкретного ветерана".

На цьому День Уряду, присвячений обговоренню питання про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів війни, завершився.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 20 лютого.

Повернутись до публікацій

Версія для друку