8 ЛЮТОГО У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУВСЯ ДЕНЬ УРЯДУ „ПРО ЗАХОДИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ ЩОДО ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ВЛІТКУ 2005 РОКУ ТА РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО ДИТЯЧОГО ЦЕНТРУ „АРТЕК”.

Доповідав міністр у справах сім'ї, дітей та молоді Юрій Павленко.

Він нагадав, що у затвердженій програмі діяльності Кабінету Міністрів „Назустріч людям” питання оздоровлення дітей є дуже важливим пунктом. До цього найближчим часом буде наданий план заходів уряду, де питання оздоровлення дітей займатиме також не останнє місце.

Далі міністр навів дані державної статистики, згідно з якими, починаючи з 2000 року, спостерігається постійне щорічне збільшення чисельності дітей, які влітку мали можливість оздоровитися. При цьому увага державних та місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування насамперед була зосереджена на забезпеченні оздоровлення дітей, які потребують найбільшої уваги та турботи з боку держави. За даними Держкомстату України із загальної кількості оздоровлених дітей в дитячих оздоровчих закладах оздоровлено 94,6 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 25,8 тисяч дітей-інвалідів, 646,1 тисяч дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, 11 тисяч дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в закладах цілорічного функціонування оздоровлено 45,5 тисяч дітей.

Ю.Павленко також поінформував про те, що восени 2004 року Україна прийнята на оздоровлення понад 100 дітей, які проживають в зоні військового конфлікту в Республіці Ірак та понад 600 дітей і батьків, потерпілих внаслідок трагедії в місті Беслан Російської Федерації.

За словами міністра, центральні та місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування вже розпочали роботу щодо підготовки оздоровчого сезону 2005 року. Проте, ряд об‘єктивних причин, які зумовлені, зокрема, виборами Президента України, змінами або очікуваннями змін, особливо регіональних керівників дещо цей процес уповільнили.

Говорячи про оздоровлення дітей у 2005 році, Ю.Павленко зазначив, що основні зусилля оздоровчої кампанії 2005 року мають бути спрямовані на покращання якості оздоровчих послуг та збільшення кількості оздоровлених дітей, особливо соціально уразливих категорій шляхом забезпечення своєчасної підготовки всієї наявної стаціонарної мережі дитячих оздоровчих закладів, визначення приміщень та їх підготовки для організації роботи оздоровчих закладів з денним перебуванням дітей, пошуку додаткових джерел для збільшення обсягів фінансування оздоровчої кампанії, якісного підбору та підготовку кадрів організаторів літнього оздоровлення дітей.

Запорукою успішного проведення оздоровчої кампанії, на думку міністра, є своєчасне та достатнє фінансування. В Державному бюджеті на 2005 рік передбачено 171,1 мільйони гривень на забезпечення оздоровлення дітей (в 2004 році - 147 мільйонів гривень). Державним бюджетом також передбачено звільнення операцій з продажу путівок до дитячих оздоровчих закладів від сплати ПДВ. За оперативною інформацією з регіонів України, в обласних та місцевих бюджетах передбачено понад 140 мільйонів гривень. Для забезпечення організації оздоровлення та відпочинку дітей також планується залучити додатково 280 мільйонів гривень позабюджетних коштів.

Такі обсяги фінансування дають змогу дещо збільшити кількість оздоровлених дітей в разі стабільності цін на енергоносії та продукти харчування. У лютому розпочинаються тендерні процедури щодо закупівлі путівок та оздоровлення дітей за кошти, виділені з Державного бюджету, в березні - з місцевих бюджетів. Завдання - забезпечити своєчасність, прозорість і справедливість їх проведення за державні кошти, тим самим забезпечивши кращі умови для оздоровлення дітей.

Під час проведення оздоровчої кампанії 2005 року планується охопити організованими формами оздоровлення та відпочинку близько 3 мільйонів дітей. Особливу увагу буде приділено дітям, які потребують особливої турботи та підтримки з боку держави.

Ю.Павленко також поінформував про те, що з метою уникнення дублювання оздоровлення дітей за бюджетні кошти Міністерство у справах сім‘ї, дітей і молоді розробляє порядок обліку місцевими органами виконавчої влади дітей пільгових категорій, які можуть бути оздоровлені за бюджетні кошти.

Ю.Павленко далі наголосив на тому, що робота місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, власників оздоровчих закладів у поточному році повинна бути спрямована на повне використання наявної стаціонарної оздоровчої бази, що може дати можливість збільшити на 15 відсотків кількість дітей оздоровлених у позаміських та санаторних закладах.

Міністр докладно зупинився на вдосконаленні законодавчої бази системи оздоровлення дітей, яка потребує подальшого нормативного врегулювання. Він поінформував про розроблений законопроект про оздоровлення і відпочинок дітей, який буде поданий до Верховної Ради.

Підтримка законопроекту Верховною Радою, за його словами, дасть можливість врегулювати взаємовідносини в галузі оздоровлення дітей в нових умовах. Успішне проведення оздоровчої компанії влітку 2005 року залежатиме від багатьох чинників, головними з яких, є організований початок і проведення оздоровлення дітей, вчасне та повне фінансування, а також злагоджена взаємодія усіх гілок виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості у вирішенні питань оздоровлення дітей.

Ю.Павленко окремо поінформував про стан справ у міжнародному дитячому центрі „Артек”. За його словами, „Артек” посідає особливе місце серед оздоровчих закладів. За вісімдесятилітню історію існування цього унікального закладу розроблена ціла система організації, відпочинку та оздоровлення дітей, що немає аналогів у світі.

Попри намагання розпродати його, Міжнародний дитячий центр „Артек” вдалося зберегти для українських і інших дітей. Міністерство України у справах сім‘ї, дітей та молоді пропонує передати „Артек” до сфери управління Міністерства, забравши його від Державного управління справами.

Ю.Павленко також зазначив, що потрібно, і міністерство буде це робити, більш ширше використовувати базу та можливості „Артеку” для співпраці з міжнародними організаціями у питаннях оздоровлення та відпочинку дітей і завершити вирішення питання про включення „Артеку” до списку базових об‘єктів ЮНЕСКО для проведення міжнародних заходів для дітей та молоді у галузі культури та міжнаціонального спілкування.

З нагоди 80-ї річниці від дня заснування „Артеку”, яка виповнюється у 2005 році, міністерство вважає за доцільне розробити проект указу Президента України про відзначення цієї дати та порушити клопотання перед Президентом України щодо надання Міжнародному дитячому центру „Артек” статусу національного закладу.

Далі Ю.Павленко відповідав на запитання народних депутатів. В основному вони стосувалися питань оздоровлення якомога більшої кількості дітей за рахунок держави, цін на путівки до оздоровчих та лікувальних закладів, особливо для дітей з сімей малозахищених верств населення, зосередження зусиль міністерства та місцевих органів влади для оздоровлення дітей не тільки влітку, а й в інші пори року, функціонування дитячих оздоровчих та лікувальних установ, широкого спектру інших питань.

Прозвучали у запитаннях і побажання новому міністру та пропозиції щодо вдосконалення роботи міністерства у цьому напрямку.

Зі співдоповіддю виступила Голова парламентського комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик. Вона відзначила конкретну роботу, яку здійснило Міністерство сім'ї, дітей та молоді протягом останніх років щодо організації та оздоровлення дітей. К.Самойлик зазначила, що три роки назад було оздоровлено 20 з лишком відсотків дітей, а минулого року майже половину українських дітей.

Обговорення питання на Дні Уряду на початку лютого К.Самойлик охарактеризувала як стурбованість народних депутатів України щодо успішного проведення цьогорічної оздоровчої кампанії. Серед причин цієї стурбованості вона назвала обмеженість виділених коштів на ці цілі, зокрема, на оздоровлення дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей з багатодітних, малозабезпечених сімей, дітей працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов'язків, дітей загиблих шахтарів.

К.Самойлик, висловивши надію на те, що ці кошти вдасться знайти шляхом внесення змін до Закону України Про Державний бюджет на 2005 рік”, запропонувала уряду для названих категорій встановити державне замовлення на їх оздоровлення.

Серед інших питань, які турбують, голова парламентського Комітету назвала невідпрацьований механізм щодо надання пільг на сплату енергоносіїв, комунально-побутових, транспортних, торговельних послуг. За її словами, керівники дитячих закладів звертаються з турботою: яким чином буде виконуватися вимога відповідної постанови парламенту України щодо безоплатного проведення санітарно-епідеміологічного, технічного, протипожежного обстеження цих оздоровчих закладів.

Потребує також відповіді запитання органів місцевого самоврядування: чи буде розроблений механізм компенсації зменшення надходжень до місцевих бюджетів у зв‘язку з наданням таких пільг?

Підсумовуючи, К.Самойлик наголосила, що у цілому поки що жоден уряд так і не спромігся розробити і реалізувати дійовий механізм стимулювання діяльності дитячих оздоровчих закладів.

Далі співдоповідач окремо зупинилася на питаннях, що стосуються нормативно-правової бази врегулювання правовідносин у цій сфері. За її словами, по кількості виданих документів - а їх сьогодні нараховується десятки - ми йдемо попереду всієї Європи, але ця база нестабільна, правила гри надто часто змінюються в залежності від того хто очолює Кабінет Міністрів або міністерство, що закономірно негативно позначається на діяльності дитячих оздоровчих закладів, дитячих спеціалізованих санаторно-курортних закладів.

„Свого часу Верховна Рада України визначила свою позицію і рекомендувала уряду розробити відповідний проект закону, посилити державний контроль за збереженням мережі стаціонарних дитячих оздоровчих закладів. В цій залі наголошувалось на неприпустимості ліквідації зазначених закладів, їх зміни профілю, передачі у заставу чи за борги. Давалось навіть відповідне доручення Генеральній прокуратурі здійснити перевірку в регіонах з цього приводу. Але й сьогодні беззаконня не припинилося, воно продовжується”, - наголосила К.Самойлик.

Серед прикладів вона назвала дитячий оздоровчий центр „Молода гвардія”, який бореться за збереження свого статусу.

„Потрібно зробити все необхідне аби не повторювалося те, коли кошти на оздоровлення надходили лише в липні - місяці. Врешті-решт у державі повинні діяти державні соціальні стандарти забезпечення дітей організованими формами відпочинку та оздоровлення”, - зазначила співдоповідач.

К.Самойлик також сказала про реалізацію невідкладних заходів державної підтримки міжнародного дитячого центру „Артек”. Вона висловилася за надання центру статусу національної дитячої оздоровниці.

Голова парламентського Комітету наголосила на тому, що треба домогтися від уряду виконання пропозицій, викладених у постановах Верховної Ради України про невідкладні заходи щодо державної підтримки молодіжного дитячого центру „Артек” та відзначення 80-ї річниці від дня його заснування.

Говорячи про заходи Кабінету Міністрів щодо організації та оздоровлення дітей влітку 2005 року, К.Самойлик зазначила, що у проекті постанови до Дня Уряду міститься вимога до уряду виконати всі постанови у повному обсязі.

В обговоренні питання взяли участь представники депутатських фракцій і груп. У своїх виступах вони давали оцінку діям попереднього уряду, вказували на недоліки та вносили пропозиції щодо успішного проведення оздоровлення дітей не тільки влітку 2005 року, а протягом всього року. Зокрема, пропонувалося заслухати уряд на початку квітня з порядком денним „Про державну програму по лікуванню дітей-інвалідів та заходи щодо оздоровлення дітей влітку 2005 року”, терміново розробити державну програму лікування дітей інвалідів та хворих, передбачити держзамовлення на дитячі путівки, спеціалізовані санаторії для цілорічного лікування дітей-інвалідів, особливо постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській станції, передбачити участь всіх дитячих спеціалізованих санаторіїв в тендерах по соцстраху, переглянувши тендерні умови, оголосити мораторій на приватизацію дитячих санаторних закладів

Для збільшення фінансування оздоровлення дітей пропонувалося встановити спеціальний податок для тих виробників, які випускають шкідливу для здоров‘я продукцію, закласти цільову субвенцію для місцевих органів самоврядування тощо.

Пропонувалося також повернути у державну власність всі спеціалізовані оздоровчі, лікувальні та дитячі заклади і забезпечити безкоштовне оздоровлення всіх дітей з малозабезпечених сімей.

Виступаючі підтримували пропозицію про надання міжнародному дитячому центру „Артек” статусу національного, а також збереження інших дитячих оздоровниць.

Підсумовуючи обговорення, перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, позитивно відзначив те, що питання організації оздоровлення дітей влітку 2005 року вперше розглядається на початку фінансового року, а не влітку, коли оздоровча кампанія вже у розпалі. А.Мартинюк покритикувавши уряд за неналежний підхід до обговорюваного питання (у сесійній залі був відсутній як віце-прем‘єр-міністр з гуманітарних питань, так і члени уряду, окрім міністра), побажав йому, щоб він вчасно виділив необхідні кошти у повному обсязі на проведення оздоровлення дітей.

Завершуючи День Уряду А.Мартинюк нагадав, що 9-11 та 14-17 лютого народні депутати працюють в комітетах, фракціях і групах.

16 лютого відбудуться парламентські слухання „Про законодавче забезпечення розвитку буряко-цукрового комплексу в Україні та заходи, щодо його покращення”.

21-25 лютого народні депутати працюють в округах.

23 лютого відбудуться парламентські слухання: „Національна кінематографія - стан, проблеми та шляхи їх вирішення”.

Чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 1 березня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку