Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

У залі зареєструвались 148 народних депутатів.

Дмитро Разумков нагадав 4 вересня 1991 року над куполом Верховної Ради України вперше піднято синьо-жовтий прапор.

«Український парламент завжди демонстрував сталість традицій, захист інтересів держави. У складні етапи життя нашої країни саме парламент приймав ключові рішення і завжди допомагав рухатись державі вперед. І багато історичних подій відбулося саме в цій будівлі, але в інших парламентських інститутах раніше в нашій історії», - сказав він.

«Ми повинні добре знати і пам’ятати свою історію зі усіма її перемогами і поразками. Тощо, лише знаючи історію, ми зможемо збудувати якісне майбутнє для наших дітей», - наголосив Голова Парламенту.

Головуючий повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Із трибуни Верховної Ради виступили народні депутати на підтримку вільних виборів у Білорусі. Біля трибуни і президії народні депутати тримають біло-червоні прапори Білорусі.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Володимир Ар’єв.

Д.Разумков нагадав, що на Погоджувальній раді було прийнято рішення у п’ятницю, 4 вересня, під час «години запитань до Уряду» заслухати Міністра охорони здоров’я України про стан захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні та невідкладні заходи Уряду щодо запобігання її розповсюдженню.

Головуючий надав слово для виступу Міністру охорони здоров’я України Максиму Степанову.

Міністр повідомив, що сьогодні зафіксовано черговий антирекорд – на коронавірус в Україні захворіло 2723 людей. Він наголосив, що наше завдання допомогти людям адаптуватися до нашої нової реальності.

Міністерство, за його словами, розробило і вимагає виконання профілактичних заходів, також проводиться лікування хворих.

«Ми готуємось до будь-якого розвитку подій», - сказав Максим Степанов і зупинився на конкретних заходах, які вживаються Міністерством.

Він також розповів про реформування медичної галузі, питання навчання медиків, формування бюджету на наступний рік.
Міністр закликав народних депутатів консолідуватися і працювати заради результату разом.

Максим Степанов відповів на запитання депутатських фракцій і груп щодо таких питань: про державне замовлення на підготовку лікарів-епідеміологів; про державне фінансування боротьби із коронавірусом; про закупівлю тестів на COVID-19, їх безоплатність для населення та швидке отримання результатів; про забезпечення виплати за соціальним страхуванням медикам, які захворіли на COVID-19; про ситуацію із захворюваністю на коронавірус у Львівській області; про перехідне фінансування лікарень; про якість надання медичних послуг; про імунізацію населення; про дотримання карантину у навчальних закладах, проходження медогляду вчителями; про закупівлю вакцини від коронавірусу; про фінансування трансплантології.

На запитання народних депутатів відповів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Запитання стосувались: призначення довічних стипендій працівникам освіти; зростання заборгованості із виплати заробітної плати; фінансування заходів стимулювання малого і середнього бізнесу; економічної кризи в країні, падіння ВВП; використання коштів фонду боротьби з коронавірусом; виконання державою зобов’язань із виплати субсидій населенню; формування бюджету на 2021 рік для медичної сфери; підготовки до опалювального сезону.

Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам’ять видатного українського поета XX століття, перекладача, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника, борця за незалежність України у XX столітті, Героя України Василя Стуса, із дня загибелі якого сьогодні виповнюється 35 років.

Верховна Рада перейшла до розгляду питань порядку денного.

Розглядається проєкт Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 01 вересня 2020 року про прийняття в другому читанні і в цілому як Закону України проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку» (№2098-П).

Народний депутат Олексій Кучеренко повідомив про порушення, які були допущені під час ухвалення розробленого ним проєкту Закону, і зняв з розгляду проєкт Постанови.

Проєкт набрав 55 голосів на свою підтримку.

До розгляду оголошено проєкт Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 01 вересня 2020 року про прийняття в другому читанні і в цілому як Закону України проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку» (№2098-П1)

Проєкт представила автор - народний депутат Вікторія Гриб, яка наголосила, що під час ухвалення законопроєкту було грубо порушено Регламент Верховної Ради.

Як повідомив Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, Комітет пропонує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо проєкту Постанови.

Проєкт Постанови відхилено, оскільки за нього проголосувало 55 народних депутатів.

Розглядається проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху (користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів та пішоходів)» (№№3023 і 3023-1).

Законопроєкт представила перший заступник Голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко, яка наголосила, що він вводить і правове поле користувачів персонального легкого електротранспорту. Комітет рекомендує підтримати за основу проєкт №3023.

Альтернативний проєкт представив народний депутат Артем Кунаєв. За його словами, основна відмінність його законопроєкту полягає в тому, що користувачам легкого електротранспорту дозволяється рухатись і по тротуарах, але з обмеженням швидкості.

Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону №3023. Таке рішення підтримали 268 народних депутатів.

Дмитро Разумков повідомив, що профільний Комітет просить відкласти розгляд проєкту Закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (№2289).

Головуючий оголосив перерву у засіданні до 12.30.

* * *

Після перерви народним депутатам для розгляду запропоновано проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» (№3295). Проєкт розглядається за скороченою процедурою.

Законопроєкт представив народний депутат Артем Чорноморов. Проєкт  удосконалює функціонування системи державної підтримки сільського господарства, усуває адміністративні перепони та витрати для сільськогосподарських товаровиробників при отриманні державної допомоги.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський повідомив, що Комітет рекомендує підтримати законопроєкт у першому читанні.

Народні депутати прийняли законопроєкт у першому читанні 271 голосом.

Проєкт Закону «Про вихід з Угоди про співробітництво держав - учасниць СНД у створенні, використанні та розвитку міждержавної мережі інформаційно-маркетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки» (№0048) не набрав достатньої кількості голосів. «За» проголосували 223 народних депутати.

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про ратифікацію Протоколу, що вносить зміни до Додаткового протоколу до Конвенції про передачу засуджених осіб» (№0050). Законопроєкт підтримали 274 народних депутати.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк поінформувала: «Протягом пленарного тижня внесено 115 депутатських запитів. З них до Президента – жодного, до органів Верховної Ради – один запит, до Кабінету Міністрів – 60, до керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування – 48, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України незалежно від їх підпорядкування і форм власності надійшло 6 запитів народних депутатів».

Олена Кондратюк перейшла до оголошення депутатських запитів.

Із роз’ясненням щодо свого запиту виступив народний депутат Сергій Власенко.

Заступник Голови Верховної Ради України повідомила, що у Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «Антирейдер».

З трибуни Верховної Ради виступили народні депутати у рубриці Різне.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив ранкове засідання Верховної Ради.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00