Комітет з питань інформатизації зв’язку протягом дев’ятої сесії Верховної Ради восьмого скликання провів п’ять засідань, на яких розглянув 21 питання, 12 з яких було присвячено обговоренню проектів законів.
Законотворча діяльність членів Комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.

За поданням Комітету підготовлений до розгляду Верховною Радою для прийняття у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (№ 4302), спрямований на створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій.

Очікують розгляду Верховною Радою підготовлені Комітетом та рекомендовані для прийняття у першому читанні:

- проект Закону про електронні комунікації (№ 3549-1), який фактично пропонує нову гармонізовану із європейським законодавством редакцію Закону «Про телекомунікації»;

- проект Закону «Про радіочастотний ресурс України» (№ 5051), спрямований на забезпечення впровадження в Україні сучасних радіотехнологій, спрощення умов користування радіочастотним ресурсом України, зменшення та впорядкування регуляторного впливу держави на відносини у сфері користування радіочастотним ресурсом, покращення умов ведення бізнесу з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах, запобігання правопорушенням у зазначеній сфері, гармонізацію законодавства України у регульованій сфері із законодавством Європейського Союзу та приведення його у відповідність із вимогами Міжнародного Союзу Електрозв’язку.

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про електронні довірчі послуги» (№ 8462-д), за основу якого використані законопроекти № 8462 та № 8462-1 із приведенням термінології даних законодавчих актів у відповідність до законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

- проект Закону про публічні електронні реєстри (№ 8602), який здійснює унормування єдиного правового поля створення, функціонування та інформаційної взаємодії державних, комунальних та інших реєстрів, кадастрів та інформаційних систем.

8 вересня 2018 року відбулися виїзні слухання на тему: "Законодавче забезпечення ринку ІКТ", які проходили в місті Одеса.

Учасниками слухань розглянуто питання набрання чинності Закону України "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України", проблеми, пов’язані з виконанням Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», питання запобігання та протидії крадіжкам та пошкодженням телекомунікаційного обладнання, а також заходи щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення.

За підсумками виїзних слухань Комітетом розроблено Рекомендації Кабінету Міністрів та Комітету з питань національної безпеки та оборони.

На засіданні Комітету заслухано доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим щодо виконання Плану невідкладних заходів з протидії російській агресії з тимчасово окупованої території України в Криму, захисту інтересів держави, громадян України та українських юридичних осіб в Криму на 2018-2019 роки, затвердженого розпорядженням Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим від 20 червня 2018 р. № 17 в частині, що стосується питань інформатизації та зв’язку. Доповідач відзначив, що окупаційна влада здійснює неправомірну інтеграцію Криму в єдиний інформаційний простір Російської Федерації.

Комітет протягом дев’ятої сесії приділяв особливу увагу бюджетному процесу. За його ініціативи, під час опрацювання та прийняття Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік», а також внесення ряду змін до податкового законодавства, не допущено підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у 2019 році.

Комітетом розглянуто проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні (№ 9083), яким вносяться зміни, що інтегрують фактично існуючі у суспільстві правовідносини з обігу віртуальних активів до правовідносин субєктів, вже врегульованих податковим законодавством. Комітет підтримав зазначений законопроект та рекомендував Верховній Раді прийняти його у першому читанні.

Комітет, окрім основної законодавчої діяльності, під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання організував та провів конференції, круглі столи та інші публічні заходи щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі.

Протягом сесії представниками Комітету приділялось велике значення питанню міжнародного співробітництва.

Серед ключових подій проведених Комітетом на міжнародній арені слід виділити візит делегації Комітету до Європейського парламенту та Європейської комісії 27 – 30 листопада 2018 року. 29 листопада Комітет провів круглий стіл «Ukrainian digital day» у стінах Європейського Парламенту.

11 жовтня 2018 року голова Комітету, О. Данченко відкрив IT- день в рамках Тижня України в Лондоні, що мав на меті ознайомити британських партнерів з можливостями українського телекому, ІТ та аутсорсингу щодо створення програмного забезпечення та нових послуг, а також відкрити двері для британських інвестицій та інноваційних партнерств з українськими підприємствами. Голова Комітету, під час свого виступу озвучив основні меседжі для міжнародної спільноти: щодо цифровізації, побудови цифрової інфраструктури в Україні, необхідності розвитку внутрішнього ринку споживання для вітчизняних ІТ компаній і створення системи стимулюючого оподаткування для ІТ галузі.

Члени Комітету взяли участь ще у цілому ряді міжнародних конференцій, виставок та форумів.

На даний час на розгляді у Комітеті знаходяться 111 законопроектів, з них 23 - де Комітет визначено головним при їх опрацюванні та 88 - проектів, які він має розглянути і внести відповідні пропозиції до головного комітету.

Комітетом під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання отримано 893 заяви і звернення від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті, а пропозиції вивчені та по-можливості враховані під час вдосконалення законодавства.

Під час проведення засідань Комітету постійно залучались представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадянських організацій та бізнесу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47