На відкритті експозиції «Чорнобиль – територія змін» із промовою виступили: Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів та заступник Міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш.

А.Дирів від імені Комітету висловив вдячність за героїчні зусилля всім тим, хто брав участь у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.

Він поінформував, що введення в експлуатацію Нового безпечного конфаймента перенесено на наступний рік. Під час засідань Асамблей вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки (6 грудня 2018 року, м. Лондон) українська сторона звернула увагу на постійні перенесення термінів підрядником СП «НОВАРКА». Для України важливо отримати безпечний і функціональний об'єкт. Українська сторона зробила все для забезпечення його фінансування.

 










У своєму виступі перший заступник голови Комітету наголосив, що за роки, які минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які брали участь у ліквідації наслідків техногенної катастрофи.

А.Дирів запевнив, що Комітет і надалі буде робити все можливе для забезпечення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук розповів присутнім, що експозиція знайомить із сучасним станом промислових об’єктів, наукових досліджень у зоні відчуження, а 3D-модель нового безпечного конфайнмента та представлені  VR-матеріали зсередини арки відтворюють у віртуальній реальності один з можливих способів процесу демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття».

Виставка складається з тематичної фотовиставки та інтерактивної частини, що розповідає про історію ліквідації аварії на Чорнобильської  АЕС у 1986 році, а також демонструє процеси перетворення зони відчуження на територію інновацій, сучасних технологій та відродження дикої природи.

Головним акцентом виставки є люди, які з часу аварії працюють у зоні відчуження в надважких і небезпечних для життя умовах. Щодня довгий та складний шлях ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи допомагають долати понад 6000 працівників. Серед них більше 1000 ліквідаторів, які розпочали цю непросту працю ще 32 роки тому. Для України їхній досвід і знання є безцінним науковим надбанням.

Для експозиції були відібрані найкращі демонстраційні макети і роботи з фотобанків Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного підприємства «Чорнобильська АЕС», Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної науково-дослідницької установи «Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології» та відомих українських фотомитців.

Організатори чекають на відвідувачів протягом пленарного тижня з 18 до 21 грудня 2018 року в кулуарах І поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 5).

Вхід за картками акредитації.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26