У заході, організованому Верховною Радою спільно з Представництвом Європейського центру безпекознавства iм. Дж. Маршалла (ЦМ) беруть участь народні депутати, представники Служби безпеки України, головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства внутрішніх справ, Прикордонної служби України, посольства США, Консультативної місії Європейського Союзу В Україні, Представництва НАТО в Україні, науковці.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Тарас Пастух, відкриваючи семінар, відзначив зусилля Центру Маршалла в допомозі народним депутатам зрозуміти, що таке парламентський контроль, що таке цивільний і громадянський контроль за сектором безпеки і оборони, особливо в час війни. «Це розуміння сьогодні вже має зовсім іншу стадію реалізації. Це вже не є слова, це вже не є наміри, вже є практичні кроки, які ми, завдячуючи Центру Маршалла, змогли реалізувати», - сказав він.

Т.Пастух також подякував представникам посольства США за постійну підтримку України.

Голова підкомітету нагадав про прийнятий нещодавно Верховною Радою Закон «Про національну безпеку», який мав би комплексно відрегулювати всі взаємовідносини між силовими та безпековими відомствами в Україні. З прийняттям цього Закону парламент мав би отримав ефективний інструментарій щодо підзвітності силового блоку парламенту. Прийняття Закону «Про національну безпеку і оборону» одночасно скасувало ряд інших законів, в числі яких був Закон «Про цивільний і парламентський контроль над сектором безпеки». Коли приймався цей Закон, Верховна Рада брала на себе зобов’язання, що Кабінет Міністрів розробить і внесе свій законопроект, яким можна буде регулювати служби зі спеціальними функціями, служби розвідки. Крім того, Служба безпеки відповідно до цього Закону мала розробити Закон про Службу безпеки. «Термін на розробку і подання цих законів завершується, але парламент поки що цих законопроектів не побачив. Більше того, коли ми говоримо про цих два законопроекти, то ми розуміємо, що взагалі питання цивільного контролю, парламентського контролю взагалі є неврегульованим, навіть, якщо будуть прийняті ці два закони. Тому, фактично, нам доведеться розпочати цю роботу заново», - зазначив Т.Пастух. Він попросив учасників семінару висловити свої думки щодо напрацювання якісної моделі для України, враховуючи ті реалії, які сьогодні є, зокрема, в умовах російської агресії на території нашої країни.

Заступник голови місії при посольстві США в Україні П.Тремонт відзначила, що Україна останнім часом стикається з великими викликами у сфері безпеки.

П.Тремонт нагадала, що крім консультативної допомоги щодо реформи сектору безпеки, що постійно надається, США підтримують народ України в протидії агресії Російської Федерації.

Заступник голови місії при посольстві США в Україні відзначила очевидну потребу народних депутатів у співпраці з Урядом та сектором безпеки. «Нагляд за сектором безпеки пропонує шляхи партнерства між парламентом та відомствами безпеки, що в свою чергу вимагає довіри та діалогу, що не так легко. Досвід США показує, що ефективний парламентський нагляд робить інститути безпеки більш ефективними та стійкими, захищаючи націю від загроз, які виникають», - сказала вона.

Заступник Голови Представництва НАТО в Україні Шерон Ірвін підтвердила підтримку НАТО суверенітету та територіальної цілісності України. Вона назвала своєчасним проведення такого семінару для створення кращого парламентського контролю за сектором безпеки. «Ми вважаємо, що Комітет з парламентського контролю має бути створений, працювати і необхідно прийняти закон щодо створення такого комітету нагляду за сектором безпеки», - відзначила Ш.Ірвін.

Вона також відзначила певний прогрес - ті консультації, які надаються, свідчать, що рух відбувається в правильному напрямку.

Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз у виступі звернула увагу на прогалини, які є в законодавстві і які необхідно заповнити якісною законодавчою базою, яка дозволить парламенту бути ефективним, а відповідно і мати можливість як контролювати, так і спрямовувати сектор безпеки і оборони в напрямку налагодження діалогу з громадянами.

І.Фріз висловили впевненість у тому, що парламентський контроль є запорукою активного здійснення реформ в секторі безпеки і, зокрема, боротьби з корупцією.

Учасники семінару впродовж двох днів заслухають доповіді: «Архітектури безпеки (з акцентом на розвідку): моделі США та ФРН», «Важливість парламентського нагляду за сектором безпеки: досвід США».

Доповідачі семінару ознайомляться учасників із загальним станом щодо окремих інститутів нагляду за сферою безпеки в Німеччині, розкажуть про важливість парламентського нагляду, про планування і складання бюджету в сфері безпеки, особливості формування оборонного бюджету, про фінансовий нагляд за сферою безпеки.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31