У ході засідання, яке відбулося 6 грудня, Комітет розглянув і рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України)» (№ 3433), в редакції, запропонованій Комітетом.

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття законопроекту дозволить іноземцям, особам без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України, вважатися такими що на законних підставах перебувають на території України, отримувати посвідку на тимчасове проживання в Україні а також набувати громадянства України на спрощених умовах, порівняно з тими, що передбачені на даний момент загальними правилами щодо умов прийняття до громадянства України чинним законодавством.

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти у першому читанні та за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства» (№ 9123).

Метою законопроекту є створення процедури визнання особою без громадянства, що в подальшому надасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України, отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України - посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, а за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад 2 роки – отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання, зазначено у пояснювальній записці.

Водночас Комітет рекомендував Парламенту повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" (щодо реабілітації дітей жертв політичних репресій)» (№ 4979).

Депутати розглянули і рекомендували Верховній Раді підтримати проект Постанови “Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, інших правоохоронних органів, органів судової влади і органів місцевого самоврядування щодо посилення боротьби з проявами ксенофобії, антисемітизму, запобігання злочинам на ґрунті ненависті та захисту прав громадян єврейського походження, єврейської громади» (№ 9371).

Також Комітетом були підтримані рекомендації за підсумками парламентських слухань на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп», які відбулися 10 жовтня 2018 року, та рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Удосконалення державної політики у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до незаконних політично мотивованих переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях та в Російській Федерації», які відбулися 21 листопада  2018 року.

Під час засідання члени Комітету заслухали інформацію Міністерства юстиції про стан підготовки та внесення змін до нормативно-правових актів з питань удосконалення Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

Також йшлося про хід підготовки до публічних слухань у Комітеті з питання: «Презентація та обговорення проекту концепції «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», які відбудуться 12 грудня 2018 року.

Члени Комітету підтримали внесення на розгляд Верховної Ради Постанови про проведення парламентських слухань у квітні 2019 року на тему: «Стан забезпечення реалізації прав внутрішньо переміщених осіб».

Окрім того, було розглянуто та підтримано звернення редакції газети Верховної Ради «Голос України» щодо відновлення видання (як додатків газети) часописів мовами національних меншин.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30