19 листопада члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представники Уповноваженого з прав людини, Міністерства охорони здоров’я, Київської обласної державної адміністрації, професійних спілок, продовжуючи практику ознайомлення із впровадженням в дію медичної реформи та змін до порядку призначення житлових субсидій, побували з робочою поїздкою у Києво-Святошинському районі Київської області.

Під час зустрічі заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер запевнив, що обласна державна адміністрація серед пріоритетів у своїй роботі чітко виділяє охорону здоров’я та соціальний захист громадян, приділяє багато уваги покращенню її стану в регіоні.

Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін та член Комітету Наталія Королевська відвідали Боярську центральну районну лікарню і поспілкувалися з колективом медичних працівників установи.

Учасники зустрічі обговорили стан готовності медичних закладів області до роботи в умовах модернізації вітчизняної охорони здоров’я на сучасному етапі.

Під час обговорення працівники закладу звернулися до народних депутатів з проханням посприяти у вирішенні питань покриття дефіциту медичних кадрів, підвищення рівня оплати праці медичних працівників в районах та містах області.

Недостатня кількість сімейних лікарів пов’язана з тим, що молоді лікарі не бажають працювати за спеціальністю, оскільки мала зарплатня не дає можливості забезпечувати сім’ю. На сьогодні показник укомплектованості штатних посад лікарями вкрай низький. З сімейних лікарів, яких повинно бути 14 у Боярській поліклініці працює лише п’ятеро.

Порушувалося також питання щодо обмежень у заключенні декларації з громадянами. В межах діючих нормативів декларації вже підписано і більше осіб охопити державною підтримкою по програмі медичної реформи немає можливості. Це питання потребує невідкладного вирішення.

Тема нарахування житлових субсидій викликала жваве обговорення між очільником Комітету Сергієм Капліним та працівниками управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації, які дійшли спільної думки: саме зараз настав час змінювати свою роботу, зайняти активну позицію щодо посилення соціального захисту громадян, які того особливо потребують - онкохворих, одиноких та тяжкохворих пенсіонерів тощо. З 18 000 минулорічних отримувачів субсидій цьогоріч автоматично відновили пільгу тільки 8500 мешканців.

Разом з тим, управління, використовуючи свої наявні можливості та повноваження, принципово нараховує житлову субсидію навіть при понаднормовій площі одиноким і тяжкохворим пенсіонерам. Однак, в інших спірних випадках, наприклад реєстрація без проживання, потрібен акт обстеження побутових умов.

Також, під час розмови з’ясувалося, що з 60-титисячним населенням району працює лише двоє соціальних інспекторів. Цілком зрозуміло, що з таким навантаженням занадто мало спеціалістів, як занадто мала їх заробітна плата.

Сергій Каплін наголосив на тому, що Комітет неодноразово у своїх рекомендаціях Кабінету Міністрів наполягав на збільшенні штатної чисельності працівників структурних підрозділів соціального захисту населення та підвищенні їм заробітної плати.

Учасники зустрічі домовилися зміцнювати партнерські стосунки у питаннях розвитку та удосконалення медичної галузі, забезпечення належного рівня медичного та соціального обслуговування територіального населення.

Члени Комітету повернулися з переліком важливих питань й пропозицій для опрацювання та бажанням допомагати у регіонах робити необхідні зміни.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00