20 листопада Перший заступник Голови Верховної Ради України, Співголова міжпарламентської ради Україна-НАТО Ірина Геращенко поінформувала про результати роботи делегації Верховної Ради України на 64-ій щорічній сесії ПА НАТО у м. Галіфакс, Канада.

Ірина Геращенко повідомила, що з 15 по 20 листопада ц.р вона та народні депутати України О.Юринець, Ю.Береза, А.Левус та О.Бєлькова у складі делегації на чолі із Головою Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО І.Фріз під час розгляду доповідей та резолюцій Асамблеї передали актуальну інформацію щодо загроз РФ в Україні.

За словами І. Геращенко, завдяки роботі українських парламентаріїв були враховані поправки до резолюцій щодо мілітаризації Росією окупованого Криму, загострення безпекової ситуації в Азовському морі та важливі поправки до доповіді, представленої британським парламентарієм Лордом Джоплінгом, на тему: «Протидія гібридним загрозам Росії».

«Також були враховані поправки, що стосувалися протидії реалізації політичного проекту Кремля «Північний Потік 2». Ми закликали наших міжнародних партнерів поширити санкції і на енергетичний сектор РФ», – наголосила І. Геращенко.

Перший віце-спікер також повідомила, що завдяки роботі членів української делегації у ПА НАТО вдалося провести важливі поправки щодо статусу окупованих Росією територій в Грузії та в Україні.

«Задля посилення колективної безпеки ми також закликали посилити присутність Альянсу в країнах Балтії та Чорноморському регіоні», - повідомила І. Геращенко.

Політик також поінформувала, що міжнародним партнерам України було передано інформацію про злочинну діяльність приватних військових компанії, керованих РФ в Сирії та в Україні, зокрема на Донбасі. І. Геращенко подякувала громадській організації «Inform Napalm» та представникам СБУ за надання інформації про ПВК «Вагнера».  

І. Геращенко зазначила, що під час сесії ПА НАТО у м. Галіфакс було обговорено не лише питання довгострокових перспектив членства України в НАТО, але і реальні кроки для того, аби наша держава стала повноцінним членом Альянсу вже найближчим часом.

Політик повідомила, що напередодні засідання ПА НАТО у Канаді, Президент Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкнявічєнє на запрошення Президента України здійснила робочий візит на Донбас разом із Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. І. Геращенко відзначила важливість згаданого візиту та поінформувала, що тема гуманітарної катастрофи, яку влаштувала Росія на Донбасі, була у центрі уваги засідання Асамблеї.

Перший віце-спікер також поінформувала, що під час засідання ПА НАТО відбулось голосування за нового Президента Парламентської асамблеї НАТО. За словами І. Геращенко, нею стала депутат від Великобританії Медлін Мун.

«Це свідчить про те, що сьогодні питання гендерної рівності у суспільно-політичних сферах, зокрема і в силових структурах набирає особливої ваги», - наголосила І. Геращенко та додала, що від імені МФО «Рівні можливості» запросила пані Мун взяти участь у «Другому жіночому Конгресі», який відбудеться» в Україні вже 7-8 грудня.

Політик повідомила, що під час засідання ПА НАТО відбулась дискусія на тему «Жінки. Мир. Безпека», де було поінформовано про вагому роль українських жінок задля встановлення миру та відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

«Вже в 2020 році засідання Парламентської асамблеї НАТО проходитиме в Україні. Шановні колеги, ми поступово, крок за кроком наближаємося до нашої спільної стратегічної мети – повноцінного членства в НАТО», - підкреслила І. Геращенко.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00