Тематичні зустрічі організовані за ініціативи Комітету з питань запобігання і протидії корупції, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Апарату Верховної Ради, за участю представників Національних агентств з питань державної служби та з питань запобігання корупції, Української асоціації районних і обласних рад, Асоціації міст України, проекту USAID ПУЛЬС.

Програма заходу розрахована на два дні і включає три тематичні зустрічі із залученням широкого кола посадових осіб місцевого самоврядування з усіх регіонів України, а саме: керуючих справами виконавчих апаратів обласних рад, керуючих справами виконавчих комітетів міських рад міст – обласних центрів, секретаріату Київської міської ради, керівника апарату Київської міської державної адміністрації.

Перше засідання, на якому обговорювалася тема: «Законодавство України щодо запобігання та протидії корупції: практика застосування в органах місцевого самоврядування, шляхи подальшого вдосконалення», відбулося 19 листопада в приміщенні Верховної Ради. У ньому взяли участь народні депутати, працівники Апарату Верховної Ради, представники Національного агентства з питань державної служби, Національного агентства з питань запобігання корупції, Асоціації міст України.

Відкриваючи зібрання заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак підкреслив: «У питанні боротьби з корупцією 30% залежить від законодавства, 20% - від інших чинників і, найбільше, 50%, - від політичної волі керівництва».

«В Україні розроблене одне з найкращих в Європі, а, можливо, і в світі законодавств для ефективної протидії корупції. Воно дає всі механізми інституціям, які сьогодні створені для запобігання корупції. Однак, необхідна політична команда, яка візьме на себе політичні зобов’язання реалізувати законодавчі приписи і зробити ефективною дію інституцій», - сказав депутат.  

Виступаючи перед присутніми, перший заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Савчук також зазначив: «Сьогодні розроблено ефективні електронні механізми для запобігання і боротьби з корупцією – це і електронні реєстри майна, і електронне декларування, і система «Прозоро», але ми маємо шукати шляхи співпраці з місцевими органами влади, щоб максимально залучити усі інші механізми на місцях».

Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар наголосив: «Тематика сьогоднішньої зустрічі є дуже актуальною. Корупція – це порушення верховенства права, демократичних засад, прав людини, вона підриває основи соціальної справедливості і суспільної моралі». За його словами: «Україна стала на шлях системної протидії і запобігання корупції, тому Парламент визначив створення дієвого антикорупційного законодавства одним зі своїх пріоритетів. І вже ухвалено низку прогресивних законів, завдяки яким створена і функціонує антикорупційна система».

П.Боднар зазначив, що тепер необхідно проводити моніторинг і контроль ситуації, для цього створюються відповідні центральні органи і на місцях. «Однак, ми маємо розуміти, що цей шлях буде довгим, доки з’явиться нова звичка, доки буде створена нова культура і відповідальність однакова для всіх», - сказав він.

«На моє глибоке переконання, корупція – це головна біда нашої держави і саме ви, представники місцевої влади, органів місцевого самоврядування і громадського суспільства, маєте стати інституціями, які втілюють ідеї подолання корупції по-справжньому, через себе, починають бути новою Україною, доброчесною і добропорядною», - зазначив Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради. Він також наголосив на необхідності співпраці Парламенту та місцевих органів влади.

Голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум підкреслила: «Для подолання корупції необхідно відділити державну службу від великої політики і великого бізнесу. І це має бути прописано у законодавстві». Вона поінформувала присутніх про те, які закони напрацьовані з даною метою і що ще потрібно допрацювати.

Зокрема, за словами депутата, вже готовий законопроект про внесення змін до Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування" (№8369), який містить антикорупційну складову, а також відповідає зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, щодо реформування органів місцевого самоврядування.

Виступаючи під час Тематичних зустрічей, голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко наголосив: «В Україні багато вже зроблено для законодавчого і інституційного забезпечення боротьби з корупцією, але ми недооцінюємо питання культури, цінностей, традицій, які за рахунок законів і нормативних заходів не подолаєш».

На думку К.Ващенка: «Одне із основних завдань – забезпечення просвітництва і навчання, оскільки більшість порушень, що фіксуються НАЗК та іншими антикорупційними органами можна поділити на дві групи: ті, де люди свідомо вчиняли правопорушення і ті, де просто відсутні мінімальні знання і розуміння, що є порушенням». За його словами, одним із порушень, щодо якого держслужбовці мало поінформовані, є конфлікт інтересів.

Голова Національного агентства України з питань державної служби також зазначив, що реформа децентралізації, яка зараз проводиться в Україні потребує відповідного кадрового забезпечення на місцях, щоб якісно могли виконуватися нові повноваження. На його думку: «Єдиним шляхом якісного кадрового забезпечення держслужби є конкурсний відбір, але законодавство, що забезпечує його проведення, потребує вдосконалення».

Представники Національного агентства з питань запобігання корупції розповіли про діяльність Агентства і характер порушень, які фіксуються в ході його антикорупційної діяльності.

На думку керівника Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя НАЗК Ігоря Степанова, за підсумками двох років перевірок електронних декларацій вже видно необхідність вдосконалення законодавства аби забезпечити невідворотність покарання.

Він також закликав присутніх уважно ставитись до заповнення електронних декларацій і робити це вчасно. «Серед 1,5 тисячі повідомлень, які опрацьовуються НАЗК, щодо несвоєчасного і недостовірного подання декларацій, 400 - стосуються працівників органів місцевого самоврядування», - поінформував І.Степанов.

Директор Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції НАЗК Ірина Мостова детальніше зупинилася на такому виді корупційного порушення як конфлікт інтересів.

За її словами, основні зусилля діяльності Агентства спрямовані на створення культури запобіганню конфлікту інтересів: проводяться тренінги, створено онлайн курс, який інформує про конфлікт інтересів.

І.Мостова навела найтиповіші порушення законів, пов’язані з конфліктом інтересів у регіонах: голосування депутатів місцевих рад за виділення земельних ділянок собі і своїм близьким; прийняття посадовцями органів місцевого самоврядування рішення про виділення матеріального заохочення собі та близьким; укладення договорів з юридичними особами, в яких засновниками є близькі особи; спільна робота близьких осіб без дотримання певних правил щодо врегулювання конфлікту інтересів.

Вона також розповіла про проблеми з врегулюванням конфлікту інтересів, зокрема, прогалини у законодавстві.

Перед учасниками засідання також виступив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він, зокрема, зазначив, що Асоціація спільно з комітетами і Апаратом Верховної Ради вже три роки поспіль проводить подібні зустрічі, практикуми, які інформують представників місцевої влади і водночас допомагають підвищувати якість законодавства.

Учасники Тематичних зустрічей з питань застосування окремих норм законодавства в діяльності виконавчих апаратів місцевих рад також планують обговорити теми: Особливості забезпечення діяльності місцевих рад в умовах реформи місцевого самоврядування та Професійне навчання посадових осіб місцевого самоврядування: новації та виклики.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30