Захід відбувся на базі підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції, за ініціативи ветеранів Антитерористичної операції на сході України та Операції об'єднаних сил.

У круглому столі взяли участь народні депутати, представники Міністерства оборони, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Збройних сил України, Національної гвардії, Генеральної прокуратури, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», громадськості.

Відкриваючи засідання голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко підкреслив: «Стандарти НАТО – це ставлення до людини і без цього не буде армії».

Учасники круглого столу обговорили низку актуальних та проблемних питань забюрократизованої поточної системи проходження військово-лікарської експертизи ветеранами - учасниками АТО та ООС.

Зокрема, присутні заслухали запрошених на засідання військовослужбовців і добровольців, які дістали поранення під час проведення бойових дій і мають проблеми з документальним оформленням даних випадків.

Народний депутат Оксана Корчинська поінформувала присутніх про порядок оформлення поранених бійців. Зокрема, для визначення статусу поранення (бойове чи небойове) має видаватися довідка від командира бригади, в якій боєць проходив службу. Також довідки про його стан здоров’я мають видавати госпіталі, в яких проводиться лікування і реабілітація.

Бійці під час засідання зазначили, що система автоматичного надання довідок не налагоджена і зараз такими питаннями займаються тільки волонтери. Не маючи документального підтвердження, що поранення бойове, вони не можуть отримати належну медичну і матеріальну допомогу. Поранені також стикаються із постановкою лікарями діагнозів, які не відповідають реальному стану здоров’я, нечесністю лікарських комісій.

Присутній на засіданні начальник лікувально-профілактичного управління – заступник начальника Головного військово-медичного управління Міністерства оборони України Віктор Писанко зазначив, що, на його думку, необхідно підвищувати рівень юридичної грамотності військовослужбовців аби вони могли відстоювати свої права.

І.Луценко у свою чергу наголосив: «Солдат не має бути супер освіченим юридично - його має захищати держава. Зараз це роблять волонтери і це неприродньо. Держава має вирішити цю проблему і треба радитись, як це зробити».

Його підтримала О.Корчинська і запропонувала запровадити відповідні служби і «гарячі лінії» при міністерствах, в які міг би звернутися боєць або його рідні задля вирішення усіх питань.

Окремо депутат зупинилася на проблемі з реєстрацією таких поранень як закрита черепно-мозкова травма і зокрема, контузій.

Представник Міністерства оборони повідомив: з початку бойових дій на сході України в 2014 році, офіційно зареєстровано близько 22 тисяч поранених. У кожного третього з них діагностовано контузію.

Водночас, за даними О.Корчинської, більшість контузій не реєструються зовсім, або реєструються як небойові - гіпертонічні кризи тощо, і насправді таких поранень близько 50 тисяч . «Якщо є обстріли, то обов’язково є і такі травми і вони потребують періодичного лікування. Контузії через роки можуть давати тяжкі наслідки», - сказала вона.

«Кожному третьому із 450 тисяч учасників АТО або ООС треба давати довідку про травми, пов’язані з контузіями, і з них кожний третій може претендувати на групу інвалідності», - зазначила депутат.

Під час круглого столу також розглядалися випадки отримання інвалідності нібито в результаті поранень, пов'язаних з бойовими діями, особами, які служили в Міністерстві внутрішніх справ, брали участь в АТО, однак ніколи не перебували безпосередньо в зоні бойових дій. Оскільки в даних справах можлива наявність корупційної складової, розглядом даних фактів займеться військова прокуратура.

Начальник Управління представництва інтересів громадянина або держави, протидії корупції у воєнній сфері Головної військової прокуратури Ігор Светенка під час засідання круглого столу звернув увагу, що прокуратура позбавлена можливості захищати військових та членів їхніх сімей, оскільки з 2014 року у неї забрали таку функцію, як «загальний нагляд». На його думку, дану функцію варто було б відновити.

І.Светенка також наголосив: «У кожному випадку виникнення суперечностей варто застосовувати процедуру оскарження висновків однієї лікарської комісії в комісії вищої інстанції або звертатися до суду».

Водночас, представники Міністерства оборони під час засідання, на прохання народних депутатів, надали інформацію, що за час проведення АТО за хабарництво проти членів лікарських комісій було порушено лише одну справу і жодну особу не звільнено. Представник Міністерства внутрішніх справ повідомив, що за хабарництво було звільнено одного члена лікарської комісії.

Начальник відділу забезпечення санаторно-курортним лікуванням та засобами реабілітації Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексій Моха, виступаючи на засіданні, наголосив на необхідності розроблення нових критеріїв придатності до військової служби, осучаснення пільг, які надаються ветеранам, а також уніфікації виплат за однакові поранення, отримані в різні часи.

Під час круглого столу було запропоновано звернутися до Міністра оборони з проханням внести зміни в нормативні акти, зобов’язавши, у разі поранення або загибелі особового складу, одразу проводити службове розслідування і фіксувати обставини події, а не подавати відомості «зі слів» після запиту.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко, зокрема, повідомив, що до нього звертаються призовники стосовно неправильної оцінки їхнього стану здоров’я військово-медичним комісіями.

О.Трохименко наголошує, що для урегулювання подібних питань необхідно удосконалювати або і запроваджувати нормативно-правову базу. Так, за його словами, Кабінет Міністрів має розробити єдиний порядок організації і проведення військово-лікарської експертизи для усіх силових відомств - військових прикордонників та інших.

Голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко, підсумовуючи засідання, зазначив, що за матеріалами даного круглого столу будуть розроблені відповідні рекомендації комітетам Верховної Ради, органам виконавчої влади щоб вирішувати порушені проблемні питання та запобігати їх виникненню.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50