Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 46 опубліковано Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України».

Законом доповнено Кримінальний кодекс України новою статтею 3322 «Незаконне перетинання державного кордону», яка передбачає кримінальну відповідальність за перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості, у вигляді позбавлення волі на строк до 3-х років.

Згідно із Законом, «те саме діяння, вчинене повторно або групою осіб, передбачає позбавлення волі на строк від 3-х до 5-ти років.

Законом передбачено кримінальну відповідальність за вищезазначені правопорушення із застосуванням зброї у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 8-ми років.

«Відомості» містять Закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська»».

Законом визначено особливості користування визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, культовою спорудою - Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська», з метою створення умов для здійснення Церквою Вселенського Патріархату богослужінь в Україні та забезпечення реалізації прав громадян на вільне віросповідання.

Законом установлено, що Андріївська церква Національного заповідника «Софія Київська» (м. Київ, Андріївський узвіз, 23) (далі - Андріївська церква), яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій.

Згідно із Законом, «використання Андріївської церкви Вселенським Патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини.

Особливості передачі Андріївської церкви в безоплатне постійне користування та умови її використання встановлюються Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».

У № 46 надруковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміна «особа з інвалідністю» та похідних від нього».

Законом внесено зміни до 77 законодавчих актів України (Цивільний кодекс України, Земельний кодекс України, Повітряний кодекс України тощо), замінивши у їх тексті слова «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни» в усіх відмінках і числах відповідно словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» у відповідних відмінках і числах тощо.

У «Відомостях» опубліковано Постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів».

Верховна Рада України постановила утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів (далі - Тимчасова слідча комісія).

Метою Тимчасової слідчої комісії є перевірка відомостей та з’ясування стану розслідування щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Згідно з Постановою, основними завданнями визначено Тимчасової слідчої комісії:

1) проведення перевірки відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;

2) проведення перевірки ходу розслідування правоохоронними органами України нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;

3) встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;

4) ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Постановою встановлено, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії складає 18 осіб.

Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата України Березу Борислава Юхимовича, заступником голови Тимчасової слідчої комісії - народного депутата України Алєксєєва Сергія Олеговича.

Постановою визначено, що термін діяльності Тимчасової слідчої комісії становить три місяці з дня її утворення.

Верховна Рада України доручила Кабінету Міністрів України, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству юстиції України сприяти діяльності Тимчасової слідчої комісії та забезпечити додержання Законів України «Про статус народного депутата України» та «Про державну таємницю» щодо доступу членів Тимчасової слідчої комісії до інформації, матеріалів та документів, які стосуються предмету діяльності Тимчасової слідчої комісії.

Окрім цього у «Відомості Верховної Ради України» надруковано закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні», «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України».

«Відомості Верховної Ради України» у № 46 продовжують публікувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30