13-14 листопада в рамках візиту до Італії Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела низку зустрічей з італійськими парламентаріями, зокрема з членами Комітету у закордонних справах Палати Депутатів Парламенту Італії на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Палати депутатів Мартою Гранде («Рух 5 зірок»), з депутатами «Ліги» на чолі з керівником групи у Комітеті у закордонних справах Паоло Форментіні та іншими.

Під час зустрічей Г.Гопко наголосила на триваючий гібридній війні Росії проти України та страшній ціні, яку сплачує українській народ за свою відданість європейським цінностям та зазначила, що налагодження контактів з новим складом італійського парламенту - запорука ефективної міжпарламентської співпраці в рамках імплементації Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою Депутатів Італійської Республіки.

Сторони також обговорили питання стосовно протидії російській агресії на Донбасі та в акваторії Азовського моря і Керчинської протоки, а також ситуації, що склалася на території окупованого Криму, зокрема необхідності захисту прав людини на його території.

Г.Гопко запросила італійських колег відвідати Донбас, аби особисто переконатися у тяжких наслідках російської агресії.

У ході візиту також відбулася зустріч з Директором політичного відділу МЗС Себастіано Карді. Особливу увагу було приділено доведенню до італійської сторони меседжів щодо наслідків російської агресії на Сході України, невиконанні Росією Мінських домовленостей, очікуваннях української сторони від Італійського головування в ОБСЄ, тощо.

У свою чергу, С.Карді висловив високу оцінку міжпарламентським контактам між двома країнами, які дозволять італійським депутатам з проросійських політичних сил краще зрозуміти ситуацію та російсько-український конфлікт. Італійський дипломат детально поінформував про результати проведеної Італією у м. Палермо Конференції щодо Лівії, що є наразі головним італійським зовнішньополітичним пріоритетом. Обговорюючи тісні відносини Рима з Москвою С.Карді, тим не менш, наголосив на незмінності італійської позиції щодо суверенітету України та обов’язковості виконання МД всіма сторонами, як передумови скасування санкцій. У цьому зв’язку італійська сторона зазначила про регулярне доведення цієї позиції до російської сторони, а також порушення в МЗС РФ питання щодо Олега Сенцова.

Було обговорено поточну ситуацію в Україні, культурну реінтеграцію та діяльність Українського інституту в Італії з представниками провідних італійських експертних кіл, ЗМІ та професором Римського університету «Ла Сап'єнца» О.Пахльовською.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00