Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар, відкриваючи захід, наголосив на тому, що в умовах триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації агресором Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, на Верховну Раду України покладено надважливі функції - це, перш за все, законодавче забезпечення реформування усіх сфер суспільного життя, включаючи і реформування сектору безпеки, створення законодавчих умов для інтеграції України в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір, набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору, а також здійснення установчих та контрольних повноважень відповідно до Конституції та законів України.

За словами П.Боднара, саме належне виконання парламентом цих функцій є запорукою існування демократії в Україні, наріжним каменем для усіх процесів сучасного державотворення та гарантією стабільності, злагоди та єдності українського суспільства.

«Внутрішня сила держави полягає і в спроможності її парламенту забезпечувати консенсус в суспільстві, збалансовувати державну політику та приймати зважені рішення в інтересах своїх громадян», - зазначив він.

На думку Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради виклики, які стоять перед Українською державою та українським парламентаризмом, напевно, не є новими – на території Молдови стоять окупаційні війська, а десять років тому російські танки зайшли на територію Грузії. Але масштаб та рівень загрози для світових демократій, які йдуть від сучасної Росії є безпрецедентним.

Одним із ефективних кроків протидії агресору - розвиток демократії, посилення ролі національних парламентів та їх здатність спільно протидіяти на міжнародному рівні агресивній політиці Російської Федерації.

«Конференція парламентських адміністрацій країн Східного партнерства дає нам шанс, я в цьому впевнений, знайти спільну відповідь на виклики, які стоять перед нашими країнами в процесі утвердження наших молодих демократій», – резюмував П.Боднар.

У міжнародній конференції взяли участь керівники парламентів України, Грузії та Вірменії, Голова Рахункової палати України, представники Бундестагу Німеччини, посольства ФРН в Україні, Палати громад Великої Британії та міжнародні експерти.

За підсумками дискусії учасники заходу обговорили подальші кроки парламентської реформи, зокрема, щодо роботи науково-дослідницьких та аналітичних центрів, а також удосконалення механізму взаємодії з суспільством для забезпечення відкритості та прозорості діяльності парламентів країн Східного партнерства.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18