Учасники круглого столу, організованого Підкомітетом з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції, обговорили проблемні питання визначення правового статусу учасників бойових дій, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, перебуваючи при цьому безпосередньо у зоні проведенні антитерористичної операції.

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента, Генерального штабу Збройних сил України, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, добровольчих об’єднань, ветеранських і волонтерських організацій.

Голова Підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко, відкриваючи засідання зазначив, що сьогодні процедура надання добровольцям статусу учасника бойових дій (УБД) не врегульована законодавчо і надто забюрократизована. «Круглий стіл має стати ще одним поштовхом для правового врегулювання даного питання», - сказав він.

Виступаючі на засіданні добровольці зазначали, що вони витратили роки на отримання статусу УБД. Багато з них, беручи участь у бойових діях, не здогадувалися, що не мають жодного офіційного статусу.

Учасники засідання обговорили законопроекти, які пропонують механізми врегулювання питання надання бійцям-добровольцям статусу учасника бойових дій.

Як повідомила під час засідання народний депутат Оксана Корчинська, з початку бойових дій на сході України до Парламенту було подано 9 законопроектів з даної проблематики, однак досі жоден з них не ухвалений.

За її словами, базовим з даного питання є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції (№8227), запропонований Комітетом у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Розглядаються також два альтернативні законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання добровольцям статусу учасника бойових дій (№ 8227-1) і про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус (№8227-2).

За словами О.Корчинської, у законопроектах вводиться дефініція «доброволець», вказується на відмінність їх від волонтерів. Також уточнено, що надання статусу УБД конкретній особі не повинно залежати від подальшої долі добровольчого формування.

Як повідомила представник Юридичної сотні Вікторія Лавренюк, яка на практиці займається допомогою в оформленні статусу УБД, сьогодні в основному врегульоване дане питання стосовно добровольців, які загинули під час бойових, водночас, механізм надання статусу іншим особам залишається складним і тривалим. Зокрема, для оформлення документів необхідне підтвердження командира військового підрозділу, який взаємодіяв з добровольчим загоном, а вони на такі свідчення погоджуються неохоче.

Волонтер також зазначила, що, пропонована як альтернатива, норма, коли покази двох свідків можуть стати підставою для надання статусу УБД, є недостатньою. «Це може спричинити до виникнення до 10% фейкових добровольців, котрі отримають статус учасника бойових дій. Однак, можливо, з цим треба змиритися заради решти», - сказала вона.

«Добровольці є учасниками бойових дій. Питання в тому, як довести, що вони там були», - підкреслила юрист. За її словами, сьогодні бракує політичної волі для вирішення даного питання.

Під час круглого столу прозвучала думка, що дане питання слід вирішувати, виходячи з норм міжнародного права, які діяли на момент початку російської агресії на Донбасі. Зокрема, у світі не розуміють, хто такі добровольці, однак, напрацьоване поняття комбатантів. У міжнародному праві - це особи, які входять до складу збройних сил воюючої країни і, на відміну від волонтерів, беруть участь безпосередньо у воєнних діях.

Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко під час круглого столу наголосив, що необхідно розробити реальний механізм надання статусу УБД добровольцям. На його думку, потрібна альтернатива свідченню командирів військових підрозділів, але вона має унеможливити появу фейкових УБД. Омбудсмен також виступає проти обмеження у часі надання статусу.

Підсумовуючи засідання круглого столу, І.Луценко сказав: «Багато добровольців не звертаються за отриманням статусу учасника бойових дій, вважаючи захист Батьківщини – справою честі. Має бути розроблений законодавчий механізм, коли держава сама буде розшукувати цих людей і турбуватись про них».


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50