Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово Першому заступнику Міністра економічного розвитку і торгівлі Максиму Нефьодову.

Урядовець доповідає про стан виконання Закону «Про приватизацію державного і комунального майна», який був прийнятий наприкінці минулого року, протягом цього року і про плани щодо подальшої приватизації державного майна.

Він зазначив, що «не секрет, що приватизація в Україні скоріше є предметом розмов, ніж предметом того, що можуть оцінити як виборці, так і всі. Коли ми запропонували новий Закон, його головна ідея була така: подивитися на вузькі місця у приватизації і спробувати їх виділити. В результаті замість семи законів маємо один. Замість ускладненого процесу, який зрозуміти важко, зокрема, потенційним покупцям взагалі не можливо, маємо простий закон, поділений лише на два варіанти: або велика приватизація, тобто це приблизно топ-50 об’єктів в країні, які треба готувати до продажу, і де ми сподіваємося, процес скоро вийде на завершення принаймні по першому об’єкту, і мала приватизація.

Всі решта - багато тисяч об’єктів державного і комунального майна, починаючи від відносно невеликих підприємств до окремих будівель, будов, ділянок землі тощо».

Урядовець привернув увагу до малої приватизації, яка вимагала прийняття 64 підзаконних актів, які були ухвалені урядом і Фондом державного майна. «В результаті влітку ми стартували із заведення перших об’єктів в базу і буквально два дні тому святкували перші два місяці проведення реальних торгів. Результати, яких ми досягли, дуже позитивно здивували. Ми бачимо величезний попит на об’єкти, причому абсолютно різні об’єкти, починаючи від не дуже успішних заводів до сільських хат і недобудов. У нас є аукціони, на які приходять десятки потенційних покупців і рівень успіху цих аукціонів складає більше 50%. Ми бачимо, що ціни в середньому зростають. Станом на сьогодні на 83% стосовно стартових. Це є дуже добрими показниками.

Серед об’єктів, які продаються, є певні знакові об’єкти, які продаються з умовами і з інвестиційними вимогами до потенційного інвестора. Зокрема, такі як «Укртелефільм», - зазначив він.

М.Нефьодов також сказав, що мала приватизація - це прекрасний варіант знайти собі приміщення або знайти собі місце для розширення бізнесу або промислового майданчика. Це є абсолютно прозоро. «У цьому процесі можна приймати участь навіть дистанційно зі свого смартфона чи планшета. Протягом 30-35 днів можна отримати цей об’єкт у власність. Він абсолютно чистий і підприємець не матиме проблем з контролюючими органами, з чистотою активів. І дозволяє отримати справді ринкові ціни», - додав урядовець.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі, говорячи про приватизацію комунального майна, відзначив, що цей процес є повністю прозорим і підконтрольним. «Кожен може хоч зараз зайти на «Прозоро. Сейв.», побачити всю статистику, всі документи, які подавали всі претенденти, побачити ціни, які вони запропонували, подивитися за перебігом аукціонів, написати скаргу он-лайн тощо».

М.Нефьодов, закінчуючи доповідь, подякував народним депутатам за прийнятий на минулому пленарному засіданні Кодекс України з процедур банкрутства. Він наголосив, що попереду приватизація ще сотень і тисяч об’єктів і це одна з реальним можливостей створити точки зростання і досягти того економічного росту у 5-7%. На який націлений Уряд В.Гройсмана.

Прем’єр-міністр і члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання народних депутатів.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зокрема, відповідаючи на запитання, подякував народним депутатам за прийняття напередодні у першому читанні законопроекту про Державний бюджет України на 2019 рік. Він сказав, що під час підготовки законопроекту до другого читання будуть вдосконалені ті позиції, які уряд вважає важливими.

В.Гройсман назвав бюджет-2019 бюджетом розбудови. «Ми залишаємо і додаємо на програми, які ми впроваджували у 2018 р. Збройні сили будуть фінансуватися у тому числі з підвищенням заробітної плати для військових. Ми будемо будувати дороги, будемо модернізувати українське озброєння, буде далі інвестувати наші ресурси в оновлення медицини, освіти. Ми впровадимо нову українську школу. І таких прикладів дуже багато. Тому, у збалансованому бюджеті реалістичні і доходи, і видатки», - зазначив він.

Прем’єр-міністр також сказав далі стосовно обтяжень цього бюджету. Ними він назвав запозичення, взяті минулими урядами, за якими сьогодні доводиться виплачувати до 5 млрд. доларів.

Урядовець також сказав про субсидії. Він нагадав, що минулого року на субсидії було виділено 71 млрд. грн. «Всі, хто будуть потребувати соціального захисту по субсидіям будуть державою захищені», - наголосив він.

Прем’єр-міністр та міністри відповіли на інші запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50