Комітет на своєму засіданні 17 жовтня заслухав і взяв до відома інформацію Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Бориса Бабіна щодо протидії російській агресії, деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Б.Бабін повідомив, що Представництво розробило рекомендації щодо незаконних органів окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму, а також організації органів управління з питань Криму на підконтрольній Україні території.

За його словами, у рекомендаціях наголошується, що Кабінет Міністрів досі не розробив стратегію деокупації Криму та інтеграції в Україну. Головна причина такої ситуації в тому, що переважна більшість виконавчих органів влади не розробили елементи даної стратегії в межах своєї компетенції. «На сьогодні лише два міністерства готові співпрацювати з даного питання», - поінформував він.

Представник Президента наголосив, що також досі не скасовано Закон про вільну економічну зону «Крим», дія якого наносить колосальні збитки державі.

«Представництво виступає проти продовження дії даної вільної економічної зони, а також проти будь-якого спрощення торгівлі з окупованою територією, оскільки це несе не лише корупційні ризики, а й пряму загрозу національним інтересам України», - зазначив Б.Бабін.

Представник Президента окремо зупинився на наближенні президентських і парламентських виборів в Україні і необхідності відображення кримського питання, та проблем, що стосуються внутрішньо перемішених осіб, у передвиборчих програмах, оскільки соціологічні опитування свідчать про велику увагу суспільства до даних тем.

Окрім того, він наголосив на необхідності продовження роботи зі створення центрів надання адміністративних послуг в районах, наближених до окупованого Криму.

Б.Бабін звернувся до учасників засідання із проханням сприяти прийняттю ряду законопроектів, що стосуються Криму.

Серед проблем, які потребують уваги депутатів, він назвав: питання реального дотримання спеціального режиму акваторій та територій прилеглих до тимчасово окупованого Криму, врегулювання відвідування окупованих територій публічними службовцями, зокрема і такими, що мають доступ до державної таємниці, розвиток інфраструктури районів, наближених до тимчасово окупованого Криму і ряд інших питань.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко підкреслив, що Комітет готовий до співпраці з Представництвом Президента, зокрема, і в питаннях розробки необхідного законодавства, що стосуються його юрисдикції.

Були також обговорені питання належного облаштування КПВВ на лінії розмежування з тимчасово окупованою територією Криму.

В ході засідання Комітет заслухав заступника голови Рахункової палати Андрія Майснера про результати аудиту використання субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.

За його словами, перевірялася субвенція на загальну суму 6,2 мільярда гривень, виділена у 2017 році.

А.Майснер зазначив, що після проведення перевірки, звучали пропозиції про скасування даної субвенції, однак, «Рахункова палата вважає, що за відсутності альтернативи, не можна прибирати один із дієвих державних інструментів». Водночас, за його словами, є питання до використання даних коштів і основні системні помилки закладені вже на етапі планування. «Виділені кошти розпорошені на 14 тисяч об’єктів і заходів. З них більше половини – на суму до 50 тисяч гривень, ще 18% - від 50 до 100 тисячі гривень, тобто, це ті заходи, які значним чином не впливають на соціальну інфраструктуру регіонів, їх соціально-економічний розвиток і їх можна вирішити на місцях», - сказав заступник голови Рахункової палати.

Представник Рахункової палати підкреслив, що у 2017 році не було освоєно 1,797 мільярда гривень, або 30% виділеної субвенції і вони перейшли на наступний рік. Водночас, станом на 1 липня 2018 року майже мільярд з цих коштів так і не був освоєний. «Це треба враховувати при плануванні бюджету на 2019 рік», - зазначив він.

За словами А.Майснера, за результатами аудиту надано ряд рекомендацій Кабінету Міністрів і, зокрема, Міністерству фінансів, як головному розпоряднику коштів.

Учасники засідання Комітету взяли до відома звіт Рахункової палати, а також прийняли рішення до Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів з проханням надати інформацію щодо заходів, вжитих для врегулювання порушених у звіті питань.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30