Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

№ 41 «Відомостей» надруковано Постанову «Про Заяву Верховної Ради України до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру».

Верховна Рада схвалила текст Заяви Верховної Ради України до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. У вказаній Заяві, зокрема, йдеться про наступне:

З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації протягом чотирьох років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Олега Сенцова було незаконно арештовано Федеральною службою безпеки Російської Федерації 10 травня 2014 року. 25 серпня 2015 року його засудили до 20 років ув’язнення. Обвинувальний вирок базувався на показах двох затриманих свідків, один з яких визнав, що усі покази давав під тиском фізичних та моральних тортур з боку співробітників ФСБ. Також про тортури з боку слідчих органів заявляв і сам Олег Сенцов.

Міжнародна спільнота численними рішеннями та резолюціями міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей, у тому числі Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентської Асамблеї НАТО, виступила із засудженням порушень Російською Федерацією прав людини, політично та національно вмотивованих переслідувань та закликала до негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених державою-окупантом осіб. Окрім того, свою підтримку Олегу Сенцову висловили більшість національних кіноакадемій світу, а також громадські діячі, політики, режисери, актори, продюсери, літератори, журналісти тощо.

У № 41 надруковано Закон «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних»».

Законом внесено зміни до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних». Зокрема, частину шосту доповнено абзацом третім такого змісту:

Установа протягом трьох робочих днів з дня видачі контрольних марок оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних встановленого зразка із зазначенням творів, зафіксованих на цих примірниках (мовою, що використовується для оригіналу відповідного примірника), дані про заявника (для юридичної особи – повне найменування, юридичну та поштову адресу, дату державної реєстрації та ідентифікаційний код, для фізичної особи - підприємця - прізвище, ім’я та по батькові, дату державної реєстрації фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер картки платника податків), щодо якого прийнято рішення про видачу контрольних марок, кількість виданих контрольних марок, їх серії, номери, дату видачі контрольних марок.

У «Відомостях» опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» щодо впорядкування процедури відчуження суб’єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм працівникам».

Законом абзац другий частини дев’ятої статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» доповнено словами «а також на рішення державних підприємств, установ і організацій, господарських товариств, у статутному капіталі яких 100 відсотків акцій (часток) належать державі, про відчуження житла працівникам таких підприємств, установ, організацій та господарських товариств шляхом продажу, що здійснюється на виконання умов укладених колективних договорів без застосування конкурентних засад».

У № 41 містить Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлювальної енергетики)».

Законом узгоджено процедури експертизи проектів будівництва об'єктів та уточнено характеристики віднесення об'єктів до класів наслідків.

Зокрема, передбачено при визначенні класу наслідків (відповідальності) об’єктів будівництва для здоров’я і життя людей, які не можуть бути віднесені до незначних наслідків (СС1), не включати до розрахунку збитків «збитки замовників будівництва, які будують об’єкти без залучення коштів державного або місцевого бюджетів, кредитних коштів наданих під державні гарантії, коштів державних та комунальних підприємств, бюджетних установ».

Законом також виключено із класу середніх наслідків СС2 об’єкти, «які виробляють електричну енергію з енергії вітру», та віднесено їх до класу СС1 - незначні наслідки та ін.

Відповідні зміни внесено до законів «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

№ 41 «Відомостей» надруковано Закон «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів».

Законом доповнено частину одинадцяту статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» словами «а також забезпечувати на своєму офіційному веб-сайті вільний доступ до всіх результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів (звітів про доклінічні дослідження та звітів про клінічні випробування, складених за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я), які є відкритою інформацією».

Окрім цього у «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано закони «Про ратифікацію Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони», «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України», «Про внесення зміни до статті 149 Кримінального кодексу України щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами» та постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статутів Збройних Сил України», «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону», «Про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».

«Відомості Верховної Ради України» у № 41 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30