До учасників засідання звернувся Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Він відзначив, що за 25 років існування ПАЧЕС стала міцним фундаментом співпраці наших країн в Чорноморському регіоні. Він наголосив, що для України дуже важливим елементом цієї співпраці є відновлення територіальної цілісності.

«Наш регіон особливо гостро відчуває агресію Російської Федерації», - сказав А.Парубій. Він також нагадав, що російські війська продовжують перебувати в Молдові, Грузії, в Україні - російська агресія в активній фазі. «Ми відчуваємо її кожного дня і в Криму, і в Донецькій і Луганські областях. Очевидно, для того, щоб забезпечити гармонійних розвиток економік наших країн вкрай важливо закликати Російську Федерацію зупинити агресію і перейти до співпраці в сфері економіки і добросусідства», - наголосив Голова Верховної Ради України.

 Відкрив засідання Голова Комітету Красимир Вельчев.

У виступі він наголосив, що мале підприємництво в системі економічний і соціальних відносин більшості держав виконує дуже важливі функції - інноваційну, підтримка нормального конкурентного середовища, створення додаткових робочих місць, що у свою чергу сприяє скороченню безробіття, розширення споживання і попиту і підвищення активності. «Саме малий бізнес є основою економічних перетворень. Малі підприємства у країна-членах ЧЕС займають міцні позиції у таких галузях, як торгівля, будівництво, транспортні перевезення. Підвищення ролі малого підприємництва є необхідною умовою скорішого переходу до ринкових відносин, що сприяє вирішенню гострих проблем в державі», - наголосив Голова Комітету.

К.Вельчев також відзначив, що в сьогоднішніх складних економічних умовах необхідно зменшувати навантаження на бізнес, стимулювати розвиток і розширення виробництва, важливо стабілізувати діючі системи оподаткування, спрощувати його. Він також відзначив, що в державах-членах ЧЕС накопичено значний досвід розвитку малого підприємництва, який необхідно поширювати, сприяти побудові інноваційних конкуренто спроможних економік.

Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв вручив Голові Верховної Ради України Андрію Парубію почесну медаль Асамблеї.

Учасники засідання затвердили порядок денний 51-го засідання та протокол попереднього 50-го засідання Комітету, яке відбулося 28-29 березня 2018 р. в м. Бухаресті.

 Члени Комітету заслухали доповідь про розвиток та підтримку малого підприємництва в країнах-членах ЧЕС, з якою виступив член Комітету заступник Голови Комітету Ваге Енфіаджян (Вірменія).

Він зазначив: «В останні десятиріччя мале підприємництво перетворилося на один із найважливіших секторів сучасної економіки і є «локомотивом» багатьох економічних процесів, основою для стабільного розвитку і вирішення найважливіших соціально-економічних проблем».

За словами В.Енфіаджяна, головна перевага малого підприємництва - швидка адаптація до ринкових умов, що постійно змінюються, за рахунок короткого технологічного циклу і спрощеної системи управління.

Заступник голови Комітету також зазначив, що мале підприємництво відіграє в економіці будь-якої країни досить велику роль і є невід’ємною частиною соціально-економічної системи країни, забезпечуючи стабільність ринкових відносин, залучаючи більшу частину громадян у дану систему відносин шляхом відкриття ними власної справи, забезпечуючи високу ефективність виробництва шляхом глибокої спеціалізації і кооперації виробництва, що сприяє економічному зростанню національної економіки.

Так, у більшості країн мале підприємництво становить близько 50% ВВП і від 5 до 90% громадян зайняті саме в цій сфері. Таким чином, підтримуючи мале підприємництво держава вирішує проблеми підвищення рівня добробуту населення і збільшення відсотка середнього класу.

У країнах ЧЕС підприємства малого бізнесу також вносять суттєвий вклад в забезпечення зайнятості, зростання ВВП і експорту, зниження рівня бідності. Водночас, суб’єкти МП в рамках сучасних економічних систем стикаються зі суттєвими бар’єрами у своїй діяльності. У пом’якшенні впливу даних бар’єрів важливу роль відіграють політика держави і конкретні заходи державної підтримки малого підприємництва, підкреслив представник Вірменії.

В.Енфіаджян зазначив: «У світі є кілька рейтингів, які оцінюють рівень конкурентоспроможності, підприємницької активності і стану конкурентного середовища країн. Одним із них є рейтинг «Ведення бізнесу» (Doing Business) - Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації. В даному рейтингу країни-члени ЧЕС посідають відповідно: Грузія - 9, Росія - 35, Сербія - 43, Молдова - 44, Румунія - 45, Вірменія - 47, Болгарія - 50, Азербайджан - 57, Туреччина - 60, Албанія - 65 , Греція - 67. Україна - 76».

Доповідач проаналізував стан малих і середніх підприємств у країнах-членах ЧЕС та законодавче забезпечення підтримки їх діяльності.

Зокрема, заступник голови Комітету ПАЧЕС відзначив, що в травні 2017 року Урядом України була прийнята Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва на період до 2020 року, яка визначила пріоритетні напрямки реалізації державної політики у цій сфері.

За його даними, протягом останніх шести років Україна впевнено рухається сходинками рейтингу з 152 до 76 позиції. «У загальному рейтингу «Doing Business 2018» Україна зайняла 76 місце, піднявшись на 4 позиції. При цьому найбільше країна піднялася за компонентом «отримання дозволів на будівництва» +105 позицій (з 140 на 35) - демонструючи найбільше зростання даного компоненту серед усіх інших країн», - сказав В.Енфіаджян.

Доповідач наголосив, що питання розвитку малого підприємництва і створення сприятливого підприємницького клімату, підвищення інвестиційної привабливості і у цілому конкурентоспроможності економіки - є одними із ключових напрямків економічної політики ЧЕС.

«Мале підприємництво - одна із рушійних сил економічного і науково-технічного прогресу, і основний постачальник робочих місць у всіх галузях економіки держав-членів ЧЕС. Саме тому питанням створення сприятливих умов для даної сфери в цих країнах приділяється велике значення. Окрім того, збільшення ролі малого підприємництва також є необхідною умовою скорішого переходу до зрілих ринкових відносин, які сприятимуть вирішенню гострих проблем у державі.

Основними завданнями парламентів і урядів в Чорноморському регіоні є вдосконалення відповідного законодавства і економічного середовища, прийнятного для розвитку малого бізнесу. Зокрема, слід спрощувати податкове законодавство і знижувати податкове навантаження на малий бізнес», - зазначив він.

Доповідач наголосив на важливості обміну досвідом підтримки малого підприємствами, накопиченим державами-членами ЧЕС, що сприятиме побудові інноваційних конкурентоспроможних економік, а також розвитку зовнішньоекономічного співробітництва в даній сфері.

«ЧЕС відіграє важливу роль в сприянні та просуванні багатостороннього співробітництва в сферах економіки в Чорноморському регіоні. Причому, в рамках організації є великі можливості для взаємодії в бізнесі. Мале і середнє підприємництво, де зосереджений колосальний економічний потенціал, здатне забезпечити зростання взаємодії між країнами ЧЕС», - підкреслив В.Енфіаджян.

Під час засідання відбулася дискусія.

Учасники засідання затвердили проект доповіді, рекомендації Комітету та призначили доповідача по доповіді на Генеральній асамблеї.

 

П’ятдесят перше засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань, м.Київ, 26 вересня 2018 року

 Довідково.

До складу Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань входять 17 парламентаріїв, які представляють сім країн - Азербайджан, Вірменію, Болгарію, Грецію, Румунію, Туреччину та Україну.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
11 квітня 2024 09:18