На засіданні Комітету з питань науки та освіти були присутні: перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, народні депутати – члени Комітету Олексій Скрипник, Володимир Литвин, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Ірина Констанкевич, народний депутат Микола Фролов, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, представники технікумів, коледжів та профспілкових організацій.

Першим питанням розглядався проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік, № 9000, в частині передачі видатків на оплату послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації державної власності без статусу окремих юридичних осіб, які входять до складу вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації державної власності, що не мають статусу національного, на фінансування з обласних бюджетів та бюджету міста Києва (стаття 22 Законопроекту).

За результатами обговорення Комітет прийняв одноголосне рішення щодо наступного:

1. Інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Володимира Ковтунця щодо передачі видатків на оплату послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації державної власності без статусу окремих юридичних осіб, які входять до складу вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації державної власності, що не мають статусу національного, на фінансування з обласних бюджетів та бюджету міста Києва взяти до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

2.1. При розгляді проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (№ 9000 від 15.09.2018, внесений Кабінетом Міністрів України) статтю 22 проекту Закону та додаток 10 до законопроекту виключити.

2.2. Внести зміни до Додатку 3 до законопроекту передбачивши зменшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2211230 “Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” на суму 800 000, 0 тис. грн. та збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2201160 “Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики” на суму 800 000, 0 тис. грн.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

3.1. Підготувати та внести до Верховної Ради України проект змін до Закону України “Про вищу освіту” стосовно запровадження профілізації вищої освіти при формуванні державного замовлення за напрямами (спеціальностями), з урахуванням профільного спрямування закладів вищої освіти (вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації), а також запровадження механізму індикативної собівартості (у обсягах мінімального розміру вартості навчання за кожною спеціальністю(спеціалізацією) відповідно до ліцензійних умов.

4. Рішення Комітету направити до Кабінету Міністрів України, Комітету з питань бюджету з питань бюджету та Міністерства освіти і науки України.

Також було підтримано пропозицію Першого заступника Міністра освіти і науки України Володимира Ковтунця щодо включення до проекту рішення рекомендації Верховній Раді України щодо перейменування бюджетної програми КПКВ 2201420 0941, змінивши її назву з «Підготовка кадрів Подільським спеціальним навчально-реабілітаційним соціально-економічним коледжем та Харківським державним соціально-економічним коледжем» на «Фінансування коледжів і технікумів, які мають загальнодержавне значення».

Другим питанням був розглянутий проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо використання об’єктів та майна державних і комунальних закладів освіти), реєстр. № 8334.

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо використання об’єктів та майна державних і комунальних закладів освіти)”, реєстр. № 8334, поданий народним депутатом України Тарутою С.О., Комітет відзначив, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 80 Закону України “Про освіту”, згідно з якими дозволяється надання в оренду об’єктів та майна державних та комунальних закладів з метою розміщення закладів громадського харчування, копіювальних та поліграфічних центрів, банкоматів та терміналів самообслуговування. Відповідні зміни, в разі їх впровадження, допоможуть закладам освіти, як зазначено у пояснювальній записці до проекту, забезпечити освітній процес належними умовами для праці та здобуття освіти, а також отримати додаткове фінансування.

Також при обговоренні народними депутатами – членами Комітету було запропоновано розширити перелік напрямків, за якими дозволяється передавати майно закладів вищої освіти в оренду, зокрема для розміщення бізнес – інкубаторів та кластерів.

За результатами обговорення Комітет прийняв одноголосне рішення проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо використання об’єктів та майна державних і комунальних закладів освіти)”, реєстр. № 8334 прийняти за основу та доручити Комітету з питань освіти і науки підготувати його до другого читання з урахуванням оголошених на засіданні пропозицій.

Третім питання було розглянуте Проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” (щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук), реєстр. № 8040.

За результатами проведеного обговорення Комітет з питань науки і освіти більшістю голосів підтримав проект рішення щодо прийняття цього законопроекту за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства фінансів України та Міністерства внутрішніх справ України щодо визначення іншого обґрунтованого джерела покриття збільшення витрат на підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук та направити це рішення Комітету з питань бюджету, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

Четвертим питанням мав розглядатись проект Постанови про заходи із посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, реєстр. № 8285, проте через відсутність авторів законопроекту його розгляд довелось відкласти.

П’ятим розглядалось питання щодо діяльності Державної наукової установи “Державний центр інноваційних біотехнологій».

За результатами проведеного обговорення Комітет з питань науки і освіти відзначив необхідність забезпечення нормальної роботи Державної наукової установи “Державний центр інноваційних біотехнологій” та ефективного використання його потенціалу і вирішив рекомендувати керівництву Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи “Державний центр інноваційних біотехнологій” налагодити ефективну роботу установи з повноцінним використанням його наукового потенціалу і майнового комплексу.

Рішення було прийнято одноголосно.

Шостим питанням було розглянуто “Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: “Освіта і наука для забезпечення збалансованого розвитку людського капіталу в Україні”.

Члени Комітету підтримали пропозицію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти щодо необхідності проведення Парламентських слухань на тему: “Освіта і наука для забезпечення збалансованого розвитку людського капіталу в Україні” 19 грудня 2018 року о 15-00 в залі пленарних засідань Верховної Ради України та відповідний проект Постанови Верховної Ради України (додається) підтримати і внести його на розгляд Верховної Ради України.

Сьомим питанням було розглянуто “Про проект Постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів” щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України”.

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України установити такі розміри іменних стипендій Верховної Ради України:

для студентів технікумів, коледжів, училищ (вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації), які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) “молодший спеціаліст” або “бакалавр”, — 2130 гривень на місяць;

для студентів університетів, академій, інститутів, консерваторій (вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації), наукових установ, які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) “бакалавр”, “спеціаліст” або “магістр”, — 2720 гривень на місяць.

Рішення з цього питання було прийнято одноголосно.

Восьмим питанням було розглянуто звернення голови Київської міської Громадської Спілки “ОСВІТОРІЯ” З. Литвин щодо виступу найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паула Пшенички у Верховній Раді України.

Члени Комітету прийняли одноголосне рішення звернутись до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням розглянути можливість виступів переможців Всеукраїнського конкурсу “Учитель року 2018” та найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 у сесійній залі Верховної Ради України перед народними депутатами України з метою привернення уваги до необхідності підвищення престижу вчительської професії в суспільстві та ролі вчителя при здійсненні реформ в сфері освіти.

Дев’ятим пунктом порядку денного засідання було розглянуто питання внесення змін до плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період дев’ятої сесії восьмого скликання.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30