20 вересня у Парламенті за участі представників різних фракцій та груп, під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної групи «Мінська платформа» за участі Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

Учасники засідання обговорили актуальні питання мінського процесу і «нормандського формату» переговорів та детально зупинились на питанні пролонгації Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».  

Обговорюючи питання пролонгації вище зазначеного Закону, учасники зустрічі констатували, що після його ухвалення він не може бути реалізований, через невиконання Російською Федерацією зобов’язань у безпековому блоці, зокрема, щодо виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

В той же час, під час обговорення було відзначено, що пролонгація зазначеного закону необхідна й задля посилення санкційного тиску проти РФ та продовження здійснення заходів із мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін поінформував про роботу у напрямку посилення санкційного тиску проти РФ за невиконання зобов’язань у Мінських домовленостях та порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку окупаційних адміністрацій РФ. Міністр також зауважив, що в умовах окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях не може йти мова про жодні вибори. 

Учасники засідання також обговорили безпекову ситуацію в Азовському морі, необхідність протидії реалізації політичного проекту РФ «Північний потік-2» та перспективи розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

П. Клімкін також поінформував парламентаріїв, що наступного тижня під час зустрічі на сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку Президент підніматиме питання миротворчої місії, безпекової ситуації на Донбасі, звільнення заручників.

Окрім того, міністр розповів про кроки, які планує зробити влада в контексті інформації про видачі паспортів громадянина Угорщини громадянам України в Береговому.

У засіданні взяли участь народні депутати України: І. Алексєєв, О. Бєлькова, О. Бригінець, Н. Веселова, С. Висоцький, В. Вовк, Г. Гопко, М. Джемілєв, О. Єднак, С. Заліщук, В. Заружко, М. Іонова, І. Крулько, Д. Лубінець, Ю. Павленко, В. Пилипенко, І. Попов, Б. Тарасюк, С. Тарута, А. Тетерук, О. Юринець, М. Наєм, О. Масоріна, І. Луценко та інші.

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30