Відкриваючи захід, голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук зауважив, що Верховна Рада прийняла у першому читанні Кодекс України з процедур банкрутства. На базі Комітету була створена робоча група, більш як 1300 поправок надійшло до проекту Закону на стадії другого читання від суб’єктів законодавчої ініціативи, більшість з них була врахована. Голова Комітету зазначив, що проект готовий до другого читання, але було вирішено не поспішати тому, що будь-який закон потребує подальшої імплементації. «І ми хочемо, щоб якомога більше експертів та фахівців ознайомилися з нашими напрацюваннями для того, щоб ми могли вийти на фінальну лінію, - сказав А.Іванчук. «Я хотів би, щоб за результатами сьогоднішньої конференції ми протягом тижня-двох доопрацювали законопроект. У мене є такий план, думаю, що він абсолютно реалістичний – на першому пленарному тижні жовтня ми будемо на засіданні Комітету затверджувати остаточну редакцію Кодексу. І на другому пленарному тижні жовтня нам вдасться провести законопроект у сесійній залі», – поінформував голова Комітету з питань економічної політики.

«Прийняття законопроекту суттєво покращить наші позиції у рейтингу «Doing Business», як у частині відновлення платоспроможності, так і в загальному рейтингу, а це інвестиційний клімат, імідж нашої країни», - зазначив А.Іванчук і додав: «Саме тому така велика увага приділяється даному законопроекту».

Резюмуючи, голова Комітету з питань економічної політики подякував усім вітчизняним та іноземним експертам, які долучилися до розробки даного законопроекту, за результатами роботи яких документ набув значних трансформацій та став набагато більш збалансованим з точки зору законотворчої техніки.

У свою чергу Міністр юстиції Павло Петренко звернув увагу присутніх, що сьогоднішній захід не є простим обговоренням: «Цей захід стосується мільйонів українських підприємств, оскільки близько 3 млн. підприємців працюють в Україні. Він стосується питань майнового стану і врегулювання кризових проблем у житті громадянина через легальні інструменти, які держава надасть шляхом прийняття Кодексу». «Ця проблема не просто назріла, вона назріла протягом багатьох років. Є кілька показників, які вирізняють Україну стосовно інших цивілізованих країн. Якщо ми говоримо про середню тривалість процедур банкрутства, то в Україні згідно зі старим законодавством така тривалість близько трьох років. У нормальній цивілізованій країні, яка є учасником рейтингу «Doing Business», ця тривалість не перевищує півтора року», – наголосив П. Петренко.

За словами Міністра юстиції, щодо вартості процедури банкрутства ми маємо вражаючи цифри. Підприємство в Україні, яке заходить у процедуру банкрутства, має витрати, які сягають близько 42% вартості усього майна. «Тобто майже половина майна підприємства, яке вирішило відновити платоспроможність, як це написано у старому Законі, піде на технічні процедури, процес банкрутства як відновлення платоспроможності. В нормальних цивілізованих країнах, де законодавство реформовано, вартість процедури банкрутства не перевищує 8-10%», – зазначив П.Петренко.

Міністр юстиції звернув увагу присутніх, що над зазначеним законопроектом працювала потужна робоча група, до складу якої увійшли представники Парламенту, Уряду, громадянського суспільства та експертного середовища: «Це ще один хороший приклад цивілізованої адвокації підготовки законодавчих ініціатив».

Голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України Юлія Ковалів у своєму виступі зазначила, що у процесі оцінки інвестиційного клімату і те, як в Україні побудований процес ведення бізнесу, ми часто посилаємося на рейтинг Світового банку «Doing Business». «Якщо подивитися на частину показників, то Україна є у ТОП-40 країн, це буде відкриття бізнесу. Але якщо ми подивимося нижній рейтинг, який включає процедуру банкрутства, виконання контрактів, то для України це один з трьох найгірших показників по рейтингу «Doing Business»», – пояснила голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України.

Ю.Ковалів висловила сподівання, що з прийняттям Кодексу оновлена процедура банкрутства дасть змогу вирішити низку ключових проблем. Зокрема, захистить права кредиторів і як наслідок сприятиме лібералізації процесів кредитування банками, що стимулюватиме та сприятиме позитивному розвитку економіки у цілому.

На заході були присутні керівництво Комітету з питань економічної політики, центральних органів виконавчої влади, провідні науковці та експерти неурядових організацій.

Учасники обговорення акцентували увагу на перспективі запровадження інституту банкрутства фізичних осіб, проблемних питаннях застосування законодавства про банкрутство компаній, а також залученні міжнародного досвіду під час напрацювання проекту Кодексу з процедур банкрутства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

19 березня 2024 11:56
18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20