19 вересня під час ранкового засідання Парламенту Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко звернула увагу парламентаріїв на небезпеку мін та вибухонебезпечних предметів на Донбасі та наголосила на необхідності визначення правових та організаційних засад здійснення протимінної діяльності в Україні.

«Понад 7 тис. кв. кілометрів підконтрольної українському Урядові частини Луганської та Донецької областей залишаються замінованими мінами та вибухонебезпечними предметами та потребують ретельної перевірки», - повідомила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради звернула увагу, що чинне законодавство у цій сфері не відповідає тим викликам та загрозам сьогодення, спричиненим військовою агресією РФ . І. Геращенко повідомила, що велика кількість обладнання, на жаль, залишилась на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Також, політик наголосила, що наразі існує значна різниця між забезпеченням обладнанням для розмінування у відомствах Міністерства внутрішніх справ України, які займаються цивільним розмінуванням, та відомствами, які займаються військовим розмінуванням.

Під час виступу І. Геращенко поінформувала, що робоча група, яка майже рік працювала при Комітеті з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України за участі представників міністерств та відомств завершила роботу над напрацюванням законопроекту про протимінну діяльність в Україні, який сьогодні зареєстрований (№9080-1 від 19.09.2018).

Інформуючи про нововведення напрацьованого законопроекту, І. Геращенко розповіла, що документ враховує найкращий досвід міжнародних партнерів України у цій сфері, зокрема, Хорватії.

«У Хорватії міжвідомчий орган - центр розмінування - здійснює не лише функції координації робіт із розмінування, але й контролю виконаних робіт, адже важливо передати розміновані території місцевим органам влади», - повідомила вона.

І. Геращенко поінформувала, що окрім вищезгаданого законопроекту, Кабінетом Міністрів України напрацьований окремий законопроект у цій сфері, а також поданий альтернативний законопроект групи народних депутатів.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко висловила сподівання, що загадані законопроекти отримають відповідну фахову оцінку від профільних Комітетів Парламенту, а до кінця дев'ятої сесії Верховної Ради України VIII скликання буде ухвалений відповідний законопроект у цій сфері.

«Наші міжнародні партнери очікують від нас ухвалення закону у цій сфері задля визначення, зокрема, і правових підстав для залучення матеріально-технічної допомоги структурам, задіяним у сфері розмінування», - наголосила І. Геращенко. 

Насамкінець, Перший заступник Голови Верховної Ради України закликала місцеві органи влади на Донбасі посилити роботу із маркування потенційно небезпечних, замінованих територій, аби «убезпечити місцевих жителів, зокрема, дітей від можливості наразитися на таку страшну небезпеку як міни та вибухонебезпечні предмети».

  


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00