У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров’я, обласних державних адміністрацій, а також науковці та практики, представники громадськості.

Учасники круглого столу розглянули питання щодо стану організації пошуку зниклих безвісти, евакуації тіл загиблих з районів проведення ООС (АТО) та надання сприяння в їх ідентифікації в рамках гуманітарного проекту Збройних Сил України «ЕВАКУАЦІЯ 200», необхідності проведення в деяких випадках повторних експертиз ДНК загиблих у зоні проведення АТО та ООС.

Під час заходу його учасники також ознайомилися з результатами діяльності робочих груп, створених у слідчих підрозділах Національної поліції, які займаються прийняттям звернень про безвісне зникнення та викрадення осіб у зоні проведення АТО та ООС, ходу досудових розслідувань, що проводяться слідчими підрозділами СБУ по кримінальних провадженнях за фактами вчинення терористичних актів відносно цивільного населення тимчасово окупованих територій України, а також загибелі військовослужбовців у зоні проведення АТО та ООС.

Доповідачі поінформували про організацію та результати проведення ідентифікації тіл загиблих у зоні проведення АТО та ООС, що виконується Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України, про роль судово-медичної експертизи в ідентифікації тіл невпізнаних осіб у світлі Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісті», в тому числі щодо ідентифікації військовослужбовців за стоматологічним статусом.

Зокрема, зазначалося, що 2 серпня 2018 року набув чинності Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» №2505-VIII, ухвалений Верховною Радою України 12 липня 2018 року, згідно з яким родичі особи, яка зникла безвісти, мають право знати інформацію про долю своїх близьких, зокрема про місце перебування людини або ж про місце та обставини загибелі й місце поховання. Також мають право отримати останки загиблого. Окрім того, цим Законом передбачено право членів сім’ї особи, яка зникла безвісти, на отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Право на таку пенсію виникає через місяць після внесення даних про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Також цим Законом передбачено створення Єдиного реєстру осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

За результатами круглого столу його учасники ухвалили відповідні рішення, спрямовані на активізацію спільної та скоординованої роботи з метою вирішення проблем в організації ДНК-ідентифікації загиблих під час проведення антитерористичної операції і операції об’єднаних сил.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30