Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 33 «Відомостей Верховної Ради України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб».

Цим Законом внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Житлового кодексу Української РСР, законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» «Про пенсійне забезпечення», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про нотаріат», «Про звернення громадян», «Про відпустки», «Про професійно-технічну освіту», «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних сил України», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про поховання та похоронну справу», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про житловий фонд соціального призначення», «Про судовий збір», «Про вищу освіту», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»,  «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо, зокрема: визначення пільг та інших соціальних гарантій для постраждалих учасників Революції Гідності; встановлення того, що медико-соціальна експертиза дітей проводиться лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів; заміни термінів «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни» відповідно на терміни «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» та ін.

У «Відомостях» оприлюднено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій».

Законодавчим актом встановлено правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України.

Законом внесено до законодавства щодо депозитарної діяльності нові правові категорії "номінальний утримувач", "рахунок у цінних паперах номінального утримувача", а також унормовано пов’язані із цим основні аспекти депозитарної діяльності.

Положеннями Закону передбачено, що іноземні фінансові установи, які відповідають переліченим у проекті критеріям та є фактично іноземними депозитарними установами за законодавством держави їх реєстрації, визначено номінальними утримувачами та надано можливість українським депозитарним установам відкривати для них рахунки в цінних паперах номінального утримувача. На зазначених рахунках українська депозитарна система вестиме облік цінних паперів та прав на цінні папери, власниками яких є клієнти номінального утримувача.

Законом унормовано засади функціонування та обслуговування названих рахунків, пов’язані із цим обмеження та вимоги, зокрема, щодо розкриття інформації, а також питання державного регулювання і контролю тощо.

У № 33 надруковано Закон України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні, учинену 29 травня 2018 року в м. Парижі, яка набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення, переданого дипломатичними каналами, про завершення кожною Стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цією Угодою.

Угодою передбачається надання Україні кредиту на суму, що не перевищує 475 млн. євро, для закупівлі гелікоптерів в кількості до 55 одиниць та пов’язаних з ними товарів, робіт, послуг для створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

У «Відомостях» опубліковано Постанову Верховної Ради України «Про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у місті Києві».

Вказаною Постановою Верховна Рада України постановляє:

рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити необхідних заходів для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі у місті Києві;

занести об’єкт культурної спадщини "Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва" на Поштовій площі у місті Києві до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’ятки національного значення;

забезпечити створення Національного музею "Центр Середньовічного Міста" на території відкриття пам’ятки на Поштовій площі у місті Києві.

Заборонити будь-які будівельні роботи на території Поштової площі та прилеглих територіях, де були виявлені об’єкти історико-культурної спадщини, до моменту виконання Кабінетом Міністрів України вимог пункту 1 цієї Постанови, крім робіт, які необхідні для збереження і захисту існуючих на даний час об’єктів (за умови погодження проведення таких робіт Міністерством культури України).

Окрім цього у «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано постанови Верховної Ради України: «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах», «Про внесення змін до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» та «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів».

«Відомості Верховної Ради України» у № 33 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00