Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 29 «Відомостей Верховної Ради України» опубліковано Закон України «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Цим Законом Верховна Рада України постановляє утворити Вищий антикорупційний суд. Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус Вищого антикорупційного суду визначаються Законом про Вищий антикорупційний суд.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законом про утворення Вищого антикорупційного суду Кабінету Міністрів України визначено вжити в межах компетенції заходів, пов’язаних з утворенням Вищого антикорупційного суду.

У «Відомостях» надруковано Закон України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України».

Зазначеним Законом Верховна Рада України постановляє затвердити Дисциплінарний статут Національної поліції України. Дія цього Статуту поширюється на осіб начальницького складу Національного антикорупційного бюро України, осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України та податкової міліції, які повинні неухильно додержуватися його вимог.

Вказаний Статут визначає сутність службової дисципліни в Національній поліції України, повноваження поліцейських та їхніх керівників з її додержання, види заохочень і дисциплінарних стягнень, а також порядок їх застосування та оскарження.

Дія Статуту поширюється на поліцейських, які повинні неухильно додержуватися його вимог.

Відповідно до цього Закону службова дисципліна - це дотримання поліцейським Конституції і законів України, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, наказів Національної поліції України, нормативно-правових актів Міністерства внутрішніх справ України, Присяги поліцейського, наказів керівників.

Службова дисципліна ґрунтується на створенні необхідних організаційних та соціально-економічних умов для чесного, неупередженого і гідного виконання обов’язків поліцейського, повазі до честі і гідності поліцейського, вихованні сумлінного ставлення до виконання обов’язків поліцейського шляхом зваженого застосування методів переконання, заохочення та примусу.

Законом про Дисциплінарний статут Національної поліції України визначено, що керівник несе відповідальність за дотримання підлеглими службової дисципліни. З метою забезпечення дотримання службової дисципліни керівник зобов’язаний, зокрема створити умови, необхідні для виконання підлеглими обов’язків поліцейського, поважати честь і гідність підлеглих, не допускати порушень їхніх прав та соціальних гарантій, розвивати у підлеглих розумну ініціативу та самостійність під час виконання ними обов’язків поліцейського, а також сприяти підвищенню підлеглими рівня кваліфікації, достатнього для виконання службових повноважень.

У № 29 «Відомостей» оприлюднено Закон про внесення змін до статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо неврахування часу проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад.

Цим Законом Верховна Рада України постановляє, що військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні відпустки із збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення. Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні до 10 років, становить 30 календарних днів; від 10 до 15 років - 35 календарних днів; від 15 до 20 років - 40 календарних днів; понад 20 календарних років - 45 календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних основних відпусток не враховуються.

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

У № 29 надруковано Постанову Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Вказаним нормативним актом Верховна Рада України постановляє прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», № 7441, поданим Президентом України як невідкладний.

Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Окрім цього «Відомості Верховної Ради України» містять закони про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відносин, пов’язаних із здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та про внесення змін до Митного кодексу України щодо уточнення деяких положень.

«Відомості Верховної Ради України» у № 29 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
11 квітня 2024 09:18
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
06 квітня 2024 20:38
05 квітня 2024 12:53