У слуханнях, які відбулися 5 липня, взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, профспілок та інших громадських організацій, засобів масової інформації.

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості провів слухання Сергій Каплін зазначив, що на шляху реалізації права на пенсійне забезпечення внутрішньо переміщені особи досі стикаються з багатьма проблемами, головними з яких залишаються:

необхідність отримання статусу внутрішньо переміщеної особи;

проходження постійних процедур ідентифікації і верифікації;

повернення пенсійних виплат лише за три роки перед зверненням за поновленням виплати пенсій;

проведення перевірки достовірності інформації про фактичне місце проживання для осіб, які претендують лише на отримання пенсійних виплат;

припинення пенсійних виплат у разі відсутності понад 60 днів за місцем проживання.

«Тому ситуація, яка склалася з дотриманням прав на соціальний захист і пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб потребує нагального вирішення та законодавчого врегулювання», - наголосив С.Каплін.

В обговоренні взяли участь народні депутати Н.Корлевська, І.Луценко, С.Заліщук, М-М.Найєм, Н.Веселова.

Народні депутати зазначили, що на сьогодні особливо важливо зберегти довіру до держави з боку тих хто був вимушений покинути місця свого постійного проживання і переселитися до інших регіонів України.

Учасники слухань також наголошували, що невиплата пенсій громадянам України є порушенням норм не тільки національного законодавства, але і міжнародного права, про що свідчить аналіз практики Європейського суду з прав людини.

На думку представників громадських організацій, які опікуються питаннями соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, найбільше невдоволення викликає механізм призначення та відновлення пенсій ВПО, а також здійснення контролю за їх проведенням, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року №365.

Отже, врегулювання питання пенсійного забезпечення цієї категорії осіб можливо лише шляхом законодавчих змін. Зокрема, шляхом прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян №6692.

Під час слухань зазначалося, що реалізація цього законопроекту спрямована на забезпечення гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян України, з числа пенсіонерів, які були змушені залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, а також осіб, які не мали можливості переїхати з непідконтрольних українській державі територій.

Зазначеним проектом Закону пропонується:

спростити процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру шляхом скасування обов’язковості надання паперових документів щодо осіб, які мають право на пенсії та змушені були залишити або покинути своє місце проживання;

скасувати для зазначеної категорії осіб обмеження щодо можливості отримати не затребувану пенсію лише за три роки;

закласти основи під особливий режим та порядок отримання пенсій для пенсіонерів, які залишились проживати на територіях, на яких органи державної влади тимчасово не виконують своїх повноважень тощо.

Підсумовуючи проведене обговорення, Сергій Каплін наголосив на тому, що держава має забезпечити дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, які є пенсіонерами, особами з інвалідністю та потребують особливої уваги та захисту.

Учасники слухань висловили свої пропозиції, які будуть узагальнені Комітетом та надіслані відповідним органам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00