"Одним із елементів такої війни є сам факт заперечення збройної агресії РФ проти України, і, на жаль, ОБСЄ, проводячи міжнародну конференцію «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї», повторює кліше російської пропаганди", - зазначається у Заяві Комітету.

"Ми наголошуємо, що така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного «конфлікту в країні», натомість має місце збройна агресія РФ проти України а також анексія Російської Федерації частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу.

Комітет наголошує на тому, що свобода слова є надважливою цінністю для українського суспільства. Наш комітет та весь український парламент за останні чотири роки розробив та прийняв цілу низку надзвичайно прогресивних законів у сфері інформполітики - роздержавлення друкованих ЗМІ, створення незалежного суспільного мовлення, прозорість медіа власності, захисту прав журналістів.

Водночас, ми не можемо не відзначити, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії Російської Федерації, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність.

Відтак, запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів з російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію.

Ми також вважаємо неприпустимим використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова, який сьогодні знаходиться на межі між життям та смертю внаслідок російських тортур.

Ми наголошуємо, що саме Російська Федерація є однією з найбільших загроз для свободи слова і демократії у світі. Крім того, російські медіа перетворилися на інструменти пропаганди та поширення фейків, спрямованих на підбурювання до дискримінації, ворожнечі та насильства, що відчуває на собі не лише Україна, але і ціла низка інших країн. Комітет підкреслює необхідність збереження у світі свободи слова та свободи засобів масової інформації. В той же час, неприпустимо ігнорувати потребу в розробці інструментів для захисту демократії від інформаційної зброї, яка становить серйозну загрозу для прав людини та світової безпеки.

Ми завжди стояли і будемо стояти на сторожі захисту прав журналістів та свободи слова в Україні. В той же час, ми закликаємо організаторів конференції, в тому числі Представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ в інструмент російських маніпуляцій", - йдеться у Заяві.

 

(Заяву прийнято 4 липня 2018 року на засіданні Комітету і вона є одностайною позицією присутніх на засіданні членів Комітету)

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31