Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром В.Гройсманом.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово заступнику Міністра охорони здоров’я Павлу Ковтонюку, який доповів про перші результати медичної реформи.

Урядовець нагадав, що в кінці минулого року народні депутати у цій сесійній залі підтримали початок медичної реформи в Україні. «Ми багато працюємо над тим, що якомога швидше ця реформа перейшла в практичну площину», - сказав він.

Заступник Міністра нагадав, що в квітні цього року розпочалася кампанія «Лікар для кожної сім’ї» і кожен з нас може обрати собі сімейного лікаря незалежно від прописки.

За його словами, популярність цієї кампанії виявилася неочікуваною, навіть для чиновників, які думали, що приблизно два мільйони українців протягом перших півроку виберуть своїх лікарів. В дійсності за два з половиною місяців 9,2 млн. людей обрали своїх лікарів по всій Україні. «Кожного дня приблизно 200 тисяч українців вибирають собі лікаря. Це приблизно середнього розміру місто, таке як Кам’янець-Подільський або Біла Церква, за один день вибирали собі лікарів», - додав він.

Урядовець також повідомив, що близько 20 лікарів мають уже максимально можливу кількість пацієнтів у своєму списку. «Ми побачили, що хід кампанії не залежить від того, чи це місто, чи це село. Кампанія йде успішно навіть у найвіддаленіших селах», - повідомив він.

Заступник Міністра також наголосив на тому, що цей процес йде з великим ентузіазмом. Він також відзначив, що почалася тенденція до кращого обслуговування людей, оскільки у Міністерстві очікували, що цей процес розпочнеться пізніше. Але вже видно перші ознаки їх. Він навів конкретні факти.

Урядовець зазначив, що це лише перші зміни, які почали відбуватися і будуть відбуватися по всій країні протягом наступний років.

П.Ковтонюк звернув увагу на те, що кампанія йде нерівномірно: є у неї свої лідери і аутсайдери. Серед лідерів він назвав Вінницьку, Харківську, Полтавську, Чернівецьку, Житомирську області. Серед аутсайдерів Сумська, Закарпатська, Одеська, Запорізька області. Найгірша ситуація у Сумській області. Це викликає певне занепокоєння, адже це фактично позбавлення медиків кращих умов роботи, кращого доходу, а для пацієнтів - кращого обслуговування.

За словами доповідача, зараз регіонам дуже важливо мобілізуватися протягом наступних півроку. «Наша мета до кінця року всі заклади первинної допомоги повинні розпочати реформу і мати договори з Національною службою здоров’я». - зазначив він.

Заступник Міністра наголосив: усі заклади отримають фінансування в цьому році за двома видами фінансування. Ця ситуація буде діяти до кінця цього року. А з 2019 очкується, що фінансування буде здійснюватися за принципом «Гроші йдуть за пацієнтом».

Прем’єр-міністр та члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00