Проект реалізується спільно Апаратом Верховної Ради України та Громадською спілкою «Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон».

       Участь у заходах взяли військовослужбовці Збройних Сил Київського гарнізону, персонал Державної прикордонної служби та  Київського гарнізону, інваліди війни.

       Під час події, яка стала черговою в серії просвітницько-мистецьких акцій «Від Конституції – до Конституції», її учасники з екскурсією відвідали  будинок пленарних засідань Верховної Ради України, ознайомилися з його архітектурною спадщиною та реліквією – Почесним порталом Прапора Незалежності України, вийшли на балкон сесійної зали, оглянули музейну експозицію.

У кулуарах парламенту військовослужбовці мали змогу ознайомитися з експозиціями, які наразі тривають. Зокрема, особливу зацікавленість викликала виставка-презентація новітніх безпілотних технологій - сучасних квадрокоптерів та мультироторних платформ, які використовуються у світі для аерозйомки, моніторингу, забезпечення безпеки, пошуково-рятувальних робіт при пожежах та інших надзвичайних ситуаціях. В експозиції представлена лінійка квадрокоптерів для аматорського та професійного використання, камери та обладнання, а також польотний симулятор, завдяки якому тренуються пілоти, підвищуючи свої навички керування БПЛА.

Також гості парламенту ознайомилися з експозицію політичних карикатур художника-аматора Андрія Петренка «Сміх – це зброя», яка в рамках проекту «Від Конституції - до Конституції» триває в парламенті. Автор в сатиричній манері доносить до глядачів сьогоднішні реалії світу та ту складну ситуацію, що склалася навколо України, висловлюючи цим свою громадянську позицію. Малювати карикатуру Андрій Петренко почав після Революції Гідності, де був волонтером. Пізніше приєднався до творчого об’єднання «Музичний Батальйон», в складі якого неодноразово був в зоні АТО. 

На внутрішньому подвір’ї Верховної Ради запрошені спілкувалися з народними депутатами України, автором і виконавцем Сергієм Файфурою, учасниками  рок-гурту «ТаРута».

Перед гостями парламенту виступили народні депутати Юрій-Богдан Шухевич, Віктор Кривенко, Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Микола Шевчук.

Сценарист та ведучий  просвітницького проекту «Від Конституції – до Конституції» - письменник, журналіст, заслужений діяч мистецтв України Микола Гриценко та історик Сергій Кот розповіли присутнім  про три державотворчі віхи української історії – створення трьох конституцій, ознайомили з важливими подіями розвитку українського парламентаризму.

 

Довідково: Упродовж квітня – червня на внутрішньому подвір’ї  Верховної Ради України відбулося кілька просвітницьких заходів з концертами українських рок-гуртів та виконавців патріотичної пісні. Акція присвячена 100-річчю ухвалення Конституції Української Народної Республіки (УНР).

Мета   акції – привернути увагу до важливої дати  в історії нашої держави – 100-річчя Конституції УНР у нерозривному поєднанні з першою європейською Конституцією Пилипа Орлика (1710 рік)  та  сучасною Конституцією, ухваленою у 1996 році.  Учасниками мистецьких просвітницьких  зустрічей стали українські воїни, народні депутати, курсанти, студенти, громадські активісти, скаути. Для гостей проводилися екскурсії кулуарами Верховної Ради, організовувалися зустрічі з народними депутатами.

Відкрив серію мистецьких акцій Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. З вітальним словом до присутніх звернувся голова Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності Микола Княжицький.

Сценарист та ведучий  просвітницького дійства «Від Конституції – до Конституції» - письменник, журналіст, заслужений діяч мистецтв України Микола Гриценко.

Про три державотворчі віхи упродовж концертних виступів розповідали  історики:  Сергій Кот, Олександр Кучерук, журналіст Ігор Сюндюков,  народні депутати попередніх скликань Віктор Мусіяка та Павло Мовчан.

Свої концертні просвітницькі програми представили українські рок-гурти: «Друже музико», «Тінь сонця», автор та виконавець Василь Лютий (Живосил).

Просвітницько-мистецький проект «Від Конституції – до Конституції» завершиться Фестивалем «Дунайська Січ» (м. Ізмаїл Одеської області), який пройде під час святкування Дня Конституції  28-29 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00