Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, повідомив, що до Парламенту надійшов законопроект, який відповідно до Конституції започатковує роботу Вищого антикорупційного суду за № 8497. 

А.Парубій зазначив, що він невідкладно спрямовує його у Комітет з питань правової політики з дорученням терміново розглянути.

Головуючий висловив сподівання, що сьогодні цей законопроект народні депутати зможуть включити до порядку денного сесії. Завтра на засіданні Комітету відбудеться його розгляд і в четвер ми будемо мати змогу ухвалити цей закон, щоб ще цього року Вищий антикорупційний суд запрацював. Це наше зобов’язання, це продовження нашої роботи по створенню Антикорупційного суду», - зазначив А.Парубій.

Головуючий також повідомив, що першим сьогодні буде розглядатися блок питань розвитку культури - шість питань, а потім буде включення до порядку денного.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою виступив представник двох фракцій, які вимагали оголосити перерву або надати можливість для виступу.

Народні депутати розглядають питання розвитку культури.

Парламентарії у другому читанні розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) №1553.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький нагадав, що законопроект було прийнято у першому читанні за основу 29 березня 2016 року. З того часу Комітетом була проведена грунтовна робота над текстом законопроекту.

Він повідомив, що в результаті доопрацювання враховано левову частку пропозицій та правок. До другого читання було подано 103 пропозиції, з них 87 було враховано повністю або частково, 16 - відхилено. Більшість пропозицій і поправок враховано в редакції Комітету. Багато положень проекту Комітету вирішив оформити у вигляді окремого розділу «Особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини». Згідно з проектом, об’єкт всесвітньої спадщини має правовий статус пам’ятки національного значення і охороняється за допомогою всіх механізмів, передбачених цим законом. Водночас, існують певні особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини, що випливають з Конвенції про охорону всесвітньої культурної спадщини і природної спадщини.

За результатами голосування законопроект 232 голосами прийнято в другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про культуру" (щодо визначення поняття "креативні індустрії") №6738.

226 голосами законопроект прийнято за основу та в цілому.


Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам’яток культурної спадщини, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО".

Законом визначено термін «об’єкт всесвітньої спадщини», згідно з яким «об’єкт всесвітньої спадщини - це об’єкт культурної спадщини, включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відповідно до Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини».

Законом доповнено чинний Закон новим розділом VІ1 «Особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини», який визначає державну політику у сфері охорони об’єктів всесвітньої спадщини, правовий статус об’єкта всесвітньої спадщини, управління об’єктом всесвітньої спадщини, повноваження органу управління об’єктом всесвітньої спадщини, наглядову раду об’єкта всесвітньої спадщини, включення об’єктів культурної спадщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО чи до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що перебуває під загрозою.

Законом заборонено будь-яку діяльність юридичних або фізичних осіб, що створює загрозу об’єкту культурної спадщини, видатній універсальній цінності об’єкта всесвітньої спадщини або порушує законодавство у сфері охорони культурної спадщини.

Законом встановлено обов’язок центральних органів виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини подавати щорічний звіт Кабінету Міністрів України та Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про стан збереження об’єктів всесвітньої спадщини, виконання Конвенції та рішень Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Законом заборонено розміщення реклами на об’єктах всесвітньої спадщини. Згідно із Законом, «розміщення реклами в буферних зонах об’єктів всесвітньої спадщини здійснюється на підставі дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Вимоги щодо розміщення реклами в буферних зонах об’єктів всесвітньої спадщини затверджуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини».

Проект Закону зареєстровано за №1553.

 

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про культуру" (щодо визначення поняття "креативні індустрії")".

Законом оновлено термінологічний апарат Закону України «Про культуру» терміном «креативні індустрії», згідно з яким, «креативні індустрії - це перелік видів економічної діяльності, що мають потенціал до створення доданої вартості та робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження, а їх продукти та послуги є наслідком індивідуальної творчості, навичок і таланту».

Законом доповнено чинний Закон положенням, згідно з яким «держава у пріоритетному порядку створює умови для охорони, заохочення та підтримки культурного розмаїття як одного з найважливіших чинників сталого розвитку».

Проект Закону зареєстровано за №6738.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини".

Законопроектом пропонується посилити відповідальність фізичних та юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Проектом, зокрема, передбачається:

доповнити об’єктивну сторону правопорушень умовами, що відповідальність настає за завдання шкоди не лише пам’яткам, але й щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їх частинам;

встановити основні засади процедури примусового викупу об’єктів культурної спадщини, якщо власники своїми діями або бездіяльністю сприяють їх знищенню;

розширити юридичну відповідальність за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, в том числі підвищити санкції;

уточнити статтю 298 Кримінального кодексу України, встановивши відповідальність за доведення об’єкта культурної спадщини до його пошкодження або знищення.

Відповідні зміни пропонується внести зміни до Закону України «Про охорону культурної спадщини», Цивільного кодексу, Господарського кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу.

Проект Закону зареєстровано за №8202.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про кінематографію», «Про державну підтримку кінематографії в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні», а також визнати такими, що втратили чинність, закони «Про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії на 2003-2007 роки», «Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета акцій, що належить державі у статутному капіталі Закритого акціонерного товариства «Одеська кіностудія».

Метою законопроекту є запровадження правових засад діяльності кінокомісій та узгодження ряду питань у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Законопроектом, зокрема, передбачається:

встановити, що кінокомісії утворюються і діють при сільських, селищних, міських радах, їх виконавчих органах з метою надання організаційної, консультаційної та іншої не забороненої законом допомоги;

допустити можливість органам місцевої влади в межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні;

дозволити утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії на території відповідної територіальної громади;

запровадити особливості правового статусу державних кіностудій, передбачивши можливість встановлення місцевими органами як систем пріоритетів для стимулювання діяльності таких кіностудій, так і заборон на зміну профілю діяльності внаслідок приватизації.

Проект Закону зареєстровано за №8251.

 

Під час розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду №8266 головуючий повідомив, що сьогодні пішов з життя видатний український поет Іван Драч.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували його пам’ять.

За результатами голосування законопроект №8266 направлено на доопрацювання 235 голосами.

За результатами розгляду відхилено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійного розвитку художнього та артистичного персоналу театру №8222.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 


 









 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30