Члени Комітету з питань бюджету побували на Волині, провівши у м. Луцьку 29-е виїзне засідання Комітету. Участь у засіданні взяли народні депутати від Волинської області, фахівці Міністерства фінансів України і Державної фіскальної служби України, керівники обласної державної адміністрації та обласної ради. У ході обговорення актуальних питань бюджетного забезпечення розвитку регіону в умовах бюджетної децентралізації основну увагу було зосереджено на проблемних питаннях виконання у поточному році місцевих бюджетів Волинської області та їх взаємовідносин з державним бюджетом, пошуку можливих шляхів врегулювання таких питань. Водночас народних депутатів України було ознайомлено з нагальними потребами щодо ресурсного забезпечення виконання повноважень місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування, насамперед, новостворених об’єднаних територіальних громад та місцевих державних адміністрацій.

При заслуховуванні звіту про результати і перспективи участі області у проведенні експерименту з фінансового забезпечення розвитку автомобільних доріг загального користування, учасниками засідання була дана позитивна оцінка його запровадженню, оскільки Волинь як один з перших регіонів, що мали можливість скористатися перевагами так званого «митного експерименту», за час його дії отримала у своє розпорядження понад 1 млрд гривень на розвиток державних і комунальних автомобільних доріг (на даний час виконано ремонтні роботи на дорогах Луцьк – Львів та Луцьк – Володимир – Волинський), а також фахівцями області було запропоновано продовжити дію такого експерименту на 2019 рік.

Поряд з тим, серед пріоритетних інвестиційних проектів, що потребують державної підтримки, для забезпечення соціально-економічного розвитку регіону було виокремлено проекти щодо капітальної реконструкції неонатального центру обласного дитячого медичного територіального об’єднання, будівництва спеціалізованого реабілітаційного корпусу при обласному госпіталі для інвалідів війни (для реабілітації учасників антитерористичної операції), будівництва школи і дитячого садка в 55-му мікрорайоні м. Луцька.

З огляду на порушені впродовж засідання Волинською обласною державною адміністрацією питання, у рамках візиту народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету відвідали митний пост «Луцьк», що розташований в селі Струмівка Луцького району, де були поінформовані про механізми сучасного процесу розмитнення товарів та переваги роботи цього посту, що здійснюється за принципом «єдиного вікна».

Крім того, народні депутати України – члени Комітету ознайомилися з діяльністю та перспективами одного з найбільш прибуткових підприємств області – СП ТОВ «Модерн-експо», що спеціалізується на виробництві та постачанні торговельного обладнання.

Голова Комітету звернув увагу, що засідання й заходи у Волинській області є своєрідним підсумком майже трирічної роботи народних депутатів – членів Комітету щодо вивчення безпосередньо в регіонах питань бюджетного забезпечення основних функцій місцевої влади в умовах реформування міжбюджетних відносин та проведення реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади. Комітет з питань бюджету, провівши засідання та плідні зустрічі в усіх областях та м. Києві, за наслідками вивчених проблем щоразу звертався з ключовими проблемними питаннями, що порушувалися на таких засіданнях, до Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади, від чиїх рішень залежало їх врегулювання, а також був ініціатором та сприяв впровадженню більшості законодавчих ініціатив щодо здійснення заходів із соціально-економічного розвитку та забезпечення інвестиційної привабливості регіонів (зокрема, таких як реалізація інвестиційних програм та проектів за рахунок державного фонду регіонального розвитку, надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку регіонів, започаткування державного дорожнього фонду, у складі якого є субвенція місцевим бюджетам на будівництво, ремонт і утримання місцевих доріг, щорічне продовження дії експерименту з фінансового забезпечення розвитку автомобільних доріг).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30