«Шановні колеги, ми маємо апелювати до міжнародних організацій, парламентських асамблей, урядів та парламентів іноземних країн з вимогою посилити тиск на Російську Федерацію задля звільнення заручників та політв’язнів напередодні Чемпіонату світу з футболу 2018 та вимагати безперешкодного допуску місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової до незаконно утримуваних українців на тимчасово окупованих територіях України та в Росії», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, звертаючись до народних депутатів України, під час засідання Погоджувальної ради.

Ірина Геращенко нагадала, що минулого тижня у 80 різних містах України та за кордоном відбулись акції на підтримку звільнення політв’язня Олега Сенцова та інших незаконно утримуваних українців. Від імені Парламенту Перший віце-спікер подякувала представникам громадянського сектору, представникам української діаспори за кордоном, іноземним політикам та урядовцям за таку підтримку.

Політик звернула увагу на голодування політв’язнів Олега Сенцова, яке триває вже понад 3 тижні (22 – ий день), Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Олександра Шумкова. Вона висловила переконання, що в Росії буде винесено незаконний вирок українському журналісту Роману Сущенку (пізніше, о другій половині дня, 4 червня 2018 року, суд у Москві засудив Р.Сущенка до 12 років в’язниці).

«Весь цей терор, оголошений Російською Федерацією українцям, немає кінця і краю», - підкреслила Ірина Геращенко.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко нагадала, що 30 травня ц.р. під час засідання підгрупи, представники України вчергове поінформували про готовність звільнення 23 громадян РФ, засуджених в Україні за злочини проти територіальної цілісності України, задля звільнення українських політв’язнів: О.Сенцова, С.Клиха,  О.Кольченка, М.Карпюка, П.Гриба та інших. Проте, за словами Ірини Геращенко, представники РФ не погодились на зазначену пропозицію української сторони.

Перший заступник Голови Верховної Ради України закликала консолідувати зусилля задля посилення тиску на РФ напередодні Чемпіонату світу з футболу 2018 та апелювати до РФ з вимогою допустити представників місії МКЧХ та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Л.Денісову до незаконно утримуваних українців на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко також прокоментувала інформацію про п’ять тисяч громадян України, які за інформацією ЗМІ, мають намір відвідати Російську Федерацію під час проведення Чемпіонату світу 2018. Вона закликала громадян України не їхати до країни-агресора, попередивши про наслідки.

«Шановні українці, подумайте над тим, чи варто їхати до країни-агресора, де вас можуть схопити, безпідставно та незаконно затримати та засудити за надуманими обвинуваченнями. Не варто ризикувати життям та підтримувати Росію ні гривнею, ні рублем», - наголосила Ірина Геращенко під час свого виступу на Погоджувальній раді.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30