Захід ініціювали голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко та Центр глобалістики "Стратегія ХХІ" за підтримки Департаменту публічної дипломатії НАТО та Центру інформації та документації НАТО Україні в партнерстві з Радою Європейського Сусідства (European Neighborhood Council, Брюссель, Бельгія).

В дискусії взяли участь народні депутати, представники міністерств, представництв НАТО і ЄС та дипломатичних місій країн-членів НАТО в Україні, численні експерти.

Відкриваючи дискусію Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зауважила, що незабаром парламент ухвалить закон про антикорупційний суд, проте Україна також потребує чіткішої підтримки міжнародних партнерів.

Ганна Гопко наголосила на важливості продовження реформ у сфері безпеки та оборони, зокрема, ухвалення до липневого Саміту НАТО у Брюсселі в цілому Закону про Національну безпеку, який має відповідати ключовим принципам НАТО.

Голова Комітету у закордонних справах зауважила, що Закон про національну безпеку має дати початок реформуванню СБУ, позбавивши інституцію невластивих їй повноважень в економічних питаннях. Також Ганна Гопко закликала партнерів і надалі докладати зусиль для розблокування заходів в рамках комісії Україна-НАТО. Вона підкреслила, що важливим для енергетичної безпеки Європи є недопущення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

«Замість подвійних стандартів - а саме нових інвестицій в Росію зі сторони європейських компаній в обхід санкцій, коли в Україні на фронті щодня гинуть солдати, цивільні, серед яких діти - потрібен жорсткий тиск на Кремль та консолідований стратегічний підхід у протидії російській гібресії» - зауважила голова Комітету.

Виконавчий директор Ради Європейського Сусідства Самюель Вестербай зазначив, що перед Європою виникають нові виклики, такі як гібридні війни, пропаганда та кібератаки. Саме тому, на його думку, Україна має розглядатися як частина Європи.

Заступник Міністра закордонних справ Василь Боднар підтримав позицію щодо необхідності посилення співпраці НАТО-ЄС-Україна та зазначив, що НАТО має показати чітку та сильну позицію щодо України.

Таку думку також підтвердила директор Центру інформації та документації НАТО в України Барбара Маронкова, яка розповіла про конкретні можливості та напрямки співпраці з НАТО.

Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков зазначив, що безпекові виклики для України та усього регіону Східного партнерства впливають на зміст співпраці між НАТО та Євросоюзом.

Президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар наголосив на важливості посилення міжінституційного діалогу та поглибленого вивчення проблемних питань безпекового та оборонного співробітництва в форматі НАТО-ЄС-Україна.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30