Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закликала народних депутатів України, представників громадських правозахисних організацій та родичів заручників та політв’язнів Кремля підтримати акції під Посольством РФ в Україні щодо звільнення громадян України, які безпідставно утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації.

Ірина Геращенко зауважила, що нині влада РФ та представники окупаційних адміністрацій РФ незаконно утримують понад 60 громадян України, серед яких і представники кримськотатарського народу. Політик наголосила, що їх звільнення залежить виключно від президента РФ.

Перший віце-спікер наголосила, що сьогодні триває вже десятий день голодування Олега Сенцова. При цьому вона нагадала, що єдиною умовою припинення голодування О.Сенцова є звільнення усіх політв’язнів, що утримуються в РФ.  

І.Геращенко зауважила, що за чотири роки до О.Сенцова, О.Кольченка жодного разу не допустили українських консулів. Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко підкреслила, що нещодавно, Президент України Петро Порошенко двічі наполягав на допуску українських консулів до українців, але відповіді й досі не отримано.

Політик наголосила, що питання звільнення незаконно утримуваних українців залишається у центрі уваги міжнародних зустрічей на найвищому рівні. Вона поінформувала, що під час нещодавнього офіційного візиту Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель до РФ одним із питань перемовин із президентом РФ було звільнення незаконно утримуваних українців. Під час виступу, І.Геращенко висловила сподівання, що Президент Франції Еммануель Макрон під час візиту до РФ 24-25 травня також порушить це питання.

Окрім того, представник гуманітарної підгрупи ТКГ нагадала, шо ініціатива української сторони – щодо звільнення 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, задля звільнення політичних в’язнів Кремля вже понад два місяці залишається без відповіді. 

Перший віце-спікер підкреслила, що стан здоров’я незаконно утримуваних громадян України – С.Клиха, П.Гриба, В.Балуха, інших політв’язнів та заручників значно погіршився, проте їх утримують в повній ізоляції.

У цьому зв’язку, політик закликала вимагати від міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста виконувати повноваження відповідно до їх мандату, які серед іншого розповсюджуються на тимчасово окуповані території України - АР Крим та м. Севастополь, та Донецьку і Луганську області.

Завершуючи свій виступ, І.Геращенко закликала консолідувати зусилля задля посилення тиску на РФ.

Відтак, І.Геращенко наголосила на важливості проведення акцій під Посольством РФ в Україні та закликала підтримати ініціативу народного депутата України Ірини Подоляк щодо проведення таких акцій солідарності представниками української діаспори в країнах ЄС та США.

«Сьогодні нам, як ніколи потрібна підтримка української діаспори в країнах ЄС та США. Ми розраховуємо на вашу підтримку та проведення акцій солідарності під дипломатичними представництвами РФ з єдиним закликом - Волю політв’язням Кремля! Волю українцям та кримським татарам!», - заявила І.Геращенко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00