Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закликала представників громадського сектору, родичів українських заручників та політв’язнів Кремля до спільної та конструктивної співпраці у питанні звільнення незаконно утримуваних громадян України, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації.

«Я розумію позицію громадського сектору та тяжкий стан родичів політв’язнів, заручників та осіб, що вважаються зниклими безвісти, але я пропоную, аби всі наші спільні дії по звільненню Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, інших українців мали конструктивний характер, а звернення адресувались безпосередньо людині, від якої залежить звільнення українців – президенту РФ», - наголосила Перший віце-спікер, відповідаючи на запитання журналістів в кулуарах парламенту.

Політик підкреслила, що питання звільнення українських заручників та політв’язнів перебуває у центрі уваги на всіх міжнародних зустрічах, зокрема і на найвищому рівні.

І.Геращенко нагадала, що нещодавно Президент України Петро Порошенко під час офіційного візиту до міста Аахен, ФРН, провів важливі зустрічі із двома лідерами країн нормандського формату - з Президентом Франції Еммануелем Макроном та Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. За словами І.Геращенко, на цих зустрічах Глава держави порушував питання звільнення усіх політичних в’язнів Кремля та заручників, зокрема й Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування. Вона поінформувала, що під час візиту Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель до РФ одним із питань перемовин із президентом РФ було звільнення незаконно утримуваних українців.

І.Геращенко також поінформувала, що нещодавно відбулись ряд важливих зустрічей родичів заручників, політв’язнів та осіб, що вважаються зниклими безвісти, зі Спеціальним представником Генерального секретаря НАТО з питань «Жінки.Мир.Безпека» Клер Хатчінсон та Спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером. На зустрічах обговорювалось питання звільнення незаконно утримуваних громадян України з тимчасово окупованих територій України та з РФ.

Також І.Геращенко наголосила на важливості допуску міжнародних гуманітарних місій, зокрема й представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста України (МКЧХ) до українців, що утримуються на тимчасово окупованих територіях України. Політик наголосила, що нині цьому питанню надається неналежна увага, зокрема і з боку ЗМІ. Вона нагадала, що це питання, серед іншого, обговорювалось під час зустрічі К.Вокера та В.Суркова у м. Дубаї, ОАЕ, у січні ц.р.

«Мандат МКЧХ розповсюджується на всю територію України, а це і невід’ємні території Криму та Донбасу. За останні роки МКЧХ жодного разу не відвідали українців на тимчасово окупованих територіях України, навіть після переговорів К.Вокера та В.Суркова», - наголосила І.Геращенко. 

Представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ І.Геращенко переконана, що усі перешкоджання діяльності МКЧХ та тимчасово окупованих територіях України мають відображатись у публічних заявах організації.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також закликала підтримати пропозицію українського політв’язня Миколи Карпюка, який вже свій п’ятий день народження зустрічає у в’язниці РФ, - бойкотувати Чемпіонат світу з футболу 2018 в РФ.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00