Народні депутати продовжили розглядати питання порядку денного.

Парламентарії розглянули питання національної безпеки і оборони.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку №6697

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу-учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку".

Законопроектом пропонуються механізми захисту господарської діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу, внесених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, від негативних наслідків впливу юридичних осіб зареєстрованих на території держави-агресора та/або держави окупанта або юридичних осіб з іноземними інвестиціями держави-агресора та/або держави окупанта.

Відповідні зміни пропонується внести до законів України «Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку», «Про виконавче провадження» і «Про заставу».

Законопроект прийнято з урахуванням таких пропозицій Комітету з питань національної безпеки і оборони:

1.       Розділ І проекту після абзацу першого доповнити новим абзацом другим такого змісту:

«1) преамбулу Закону після слів «Державного концерну "Укроборонпром"» доповнити словами «державних підприємств, створених Державним концерном "Укроборонпром", а також акціонерних товариств, єдиним акціонером яких є держава в особі Державного концерну "Укроборонпром»»;

2.       У частині першій нової статті 21 слова «Установити, що у відносинах застави, де заставодержателем є» замінити словами «Установити, що відносно зобов’язань щодо стягнення заборгованості, де заявником є».

3.       У частині другій нової статті 21 слова «Підлягають зупиненню виконавчі провадження» замінити словами «Підлягають зупиненню вже відкриті та не допускаються до відкриття нові виконавчі провадження».

4.       Перше речення частини четвертої нової статті 21 викласти в такій редакції:

«4. Положення частин першої-третьої цієї статті розповсюджуються в тому числі на зобов’язання, у яких було здійснено заміну сторони (кредитора, заявника) або уступку права вимоги,  в результаті якої таке право перейшло до третіх осіб, однак першочергово такий борг виник саме щодо юридичної особи держави-агресора та/або держави окупанта».

5.       У Розділі ІІІ проекту (зміни до ст. 34 та 35 Закону України «Про виконавче провадження») цифру «12» замінити цифрою «13».

Проект Закону зареєстровано за №6697.


Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо неврахування часу проїзду у межах України до місця проведення відпустки та назад".

"1. Законом пункти 1 і 18 статті 10? Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» викладено в такій редакції:

Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні відпустки із збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення. Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні до 10 років, становить 30 календарних днів; від 10 до 15 років - 35 календарних днів; від 15 до 20 років - 40 календарних днів; понад 20 календарних років - 45 календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше доби в один кінець. Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних основних відпусток не враховуються";

"18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше однієї доби в один кінець».

Проект Закону зареєстровано за №5512.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб".

Законом внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Житлового кодексу Української РСР, законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» «Про пенсійне забезпечення», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про нотаріат», «Про звернення громадян», «Про відпустки», «Про професійно-технічну освіту», «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних сил України», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про охорону дитинства», «Про поховання та похоронну справу», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про житловий фонд соціального призначення», «Про судовий збір», «Про вищу освіту», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»,  «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо, зокрема: визначення пільг та інших соціальних гарантій для постраждалих учасників Революції Гідності; встановлення того, що медико-соціальна експертиза дітей проводиться лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів; заміни термінів «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни» відповідно на терміни «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» тощо.

Проект Закону зареєстровано за №8201.

 

Прийнято Закон "Про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні".

Законом врегулювано відносини з набуттям УЄФА прав інтелектуальної власності, пов’язаних з проведенням в Україні фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року, здійснено охорону та захист цих прав, а також відносини з використання та захисту репутації УЄФА та даного чемпіонату.

Законом, зокрема, визначено положення щодо розпорядження інтелектуальною власністю УЄФА, порядок використання об’єктів права інтелектуальної власності УЄФА в інформаційних цілях, а також шляхи забезпечення охорони комерційних прав та інтересів УЄФА, прав інтелектуальної власності УЄФА під час виключного періоду.

Прикінцевими та перехідними положення Закону внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Проект Закону зареєстровано за №8335.

 

Голова Верховної Ради України поінформував народних депутатів про перебіг переговорів з МВФ та Венеційською комісією щодо узгодження дискусійних норм законопроекту про Вищий антикорупційний суд №7440.

Він повідомив, що проведе консультації з керівниками депутатських фракцій і висловив свою думку щодо того, щоб розпочати розгляд законопроекту №7440 на пленарному засіданні у середу.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

 




 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00