На розширеному засіданні Комітету з питань науки та освіти були присутні: перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, народні депутати – члени Комітету Олексій Скрипник, Тарас Кремінь, Ірина Констанкевич, народні депутати Олександр Марченко, Микола Фролов, Олег Петренко, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, директор Генерального директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров. Також участь в засіданні Комітету взяли представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства оборони України, Міністерства культури України, Міністерства охорони здоров’я України, регіональних органів влади і місцевого самоврядування, наукових, науково-методичних установ, керівники закладів освіти, представники роботодавців, громадських організацій та експертного середовища.

На порядок денний засідання було винесено такі питання: 1. Про стан законодавчого забезпечення функціонування та розвитку закладів фахової передвищої освіти (що за установчими документами мають статус вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації). 2. Проект Закону про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні, №8335.

З доповіддю щодо законодавчого забезпечення діяльності технікумів та коледжів виступила Міністр освіти і науки Україна Лілія Гриневич, яка окреслила основні новації з точки зору зміни законодавства, та виклала бачення профільного міністерства щодо внесених на розгляд Парламенту законопроекту “Про фахову передвищу освіту”, №8321 та альтернативного законопроекту №8321-1.

У своїй співдоповіді голова підкомітету Ірина Констанкевич визначила основні проблемні питання, які сьогодні існують у діяльності технікумів та коледжів та запропонувала комплексно підійти до підготовки єдиного законопроекту про фахову передвищу освіту, врахувавши всі позитивні моменти вже внесених.

У обговоренні взяли участь народні депутати України Олександр Марченко, Микола Фролов, директор Генерального директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, голова Правління ГО «Всеукраїнська асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, директор Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну» Валерій Булгаков, головний науковий співробітник Національної академії наук України Петро Лузан, депутат Вінницької міської ради Олександр Парвадов, генеральний директор будівельної кампанії «АзурГруп» Валерій Гулий, директори коледжів та технікумів.

За результатами обговорення було прийняте рішення до 20 червня на майданчику Міністерства освіти і науки провести широке громадське обговорення двох внесених альтернативних законопроектів про фахову передвищу освіту, для того, на засіданні Комітету прийняти взаємоузгоджене рішення та ухвалити закон до завершення роботи сесії парламенту (до 15 липня).

Також було вирішено підготувати звернення до Кабінету Міністрів щодо вирішення питання забезпечення фінансування у повному обсязі технікумів та коледжів у 2018 році. За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення взяти до відома інформацію Міністра освіти і науки щодо стану законодавчого забезпечення функціонування та розвитку закладів фахової передвищої освіти (що за установчими документами мають статус вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації). Також було вирішено рекомендувати Верховній Раді прискорити розгляд законопроектів «Про фахову передвищу освіту» за №8321 та №8321-1 та підтримати проект Закону України №7506 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державного фінансування вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців за професією «артист балету». Кабінету Міністрів було вирішено рекомендувати розробити та затвердити Стратегію розвитку фахової передвищої освіти, яка визначатиме чіткий правовий механізм реалізації основних завдань системою закладів фахової передвищої освіти.

Також Комітет розглянув проект Закону про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні, №8335. Під час обговорення зазначалося, що прийняття проекту Закону дасть можливість на державному рівні удосконалити процес організації та проведення в Україні фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року шляхом врегулювання відносин з набуття УЄФА прав інтелектуальної власності, пов’язаних з проведенням цього чемпіонату, здійснення захисту та охорони цих прав, а також відносин з використання та захисту репутації УЄФА та самого чемпіонату.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект №8335 у першому читанні за основу та в цілому як закон.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28