Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 16 травня розглянув низку проектів у сфері доступу до публічної інформації (зокрема, щодо інформування виборців про діяльність народних депутатів України), у галузі Інтернет (захист від спаму), у сфері соціального захисту (законодавче забезпечення безпекових та інших заходів, пов’язаних зі стримуванням збройної агресії Російської Федерації). Розглядалися також організаційні питання.

За результатами обговорення було вирішено відправити на доопрацювання внесений народним депутатом України Сергієм Капліним проект Постанови про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств, №7478 від 5 січня 2018 року. Народні депутати звернули увагу на те, що в проекті йдеться про заробітні плати, однак це тільки частина виплат, які отримують урядовці, державні топ-менеджери і парламентарії, премії ж почасти можуть значно перевищують суми зарплат.

Водночас члени Комітету констатували, що оприлюднення заробітку високопосадовців та народних депутатів на веб-ресурсах є достатнім, а щомісячні публікації цієї інформації на шпальтах «Урядового кур’єра» потребуватиме додаткового фінансування. Було звернуто увагу на експертний висновок Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, у ньому йдеться, зокрема, про те, що питання оприлюднення інформації, якої стосується проект № 7478, врегульоване Законом України «Про запобігання корупції», тому положення проекту про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств створить правову колізію з чинними нормами в частині визначення розміру доходу, який є підставою для обов’язкового оприлюднення інформації про доходи урядовців та народних депутатів.

Аналогічне рішення – про направлення на доопрацювання – прийнято і за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (№ 8186 від 23 березня 2018 року), внесеного народними депутатами України Юрієм Березою, Леонідом Ємцем, Костянтином Усовим.

Цікавим було обговорення внесеного народним депутатом України Юрієм Бубликом проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність, № 8252 від 6 квітня 2018 року. Цим законопроектом, головним з розгляду якого є Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, пропонується внести до статей 7, 24 Закону України «Про статус народних депутатів України» зміни, спрямовані на забезпечення парламентаріям можливості інформувати виборців про свою депутатську діяльність шляхом оприлюднення відповідної інформації на особистій веб-сторінці, розміщеній на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

За результатами розгляду в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, парламентарії прийняли рішення направити до профільного Комітету висновок з пропозицією рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

На засіданні було розглянуто також внесений народними депутатами України Олександром Третьяковим, Глібом Загорієм, Михайлом Гаврилюком, Юрієм-Богданом Шухевичем, Євгеном Рибчинським проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», № 8293 від 19 квітня 2018 року. Комітет підтримав запропоновані проектом зміни, прийнято рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю висновок з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Було розглянуто організаційне питання щодо участі парламентаріїв у роботі Другої міжпарламентській конференції «Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентської складової регіональної та безпекової співпраці, розвиток взаємодії в ЄС та НАТО». Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на цьому міжнародному форумі представлятимуть Вікторія Сюмар (Голова Комітету), Сергій Висоцький (Заступник Голови). Григорій Шверк (член Комітету, який входить також до найбільшої депутатської фракції парламенту – Блоку Петра Порошенка).

Головуюча на засіданні Вікторія Сюмар запросила всіх присутніх до участі в зібранні Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, яке відбудеться 21 травня 2018 року. Громадська рада розглядатиме питання щодо стану роздержавлення друкованих засобів масової інформації та щодо безпеки журналістів.

Розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (№ 8136 від 15 березня 2018 року) вирішено перенести.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00