Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкривши ранкове засідання, привітав усіх з Міжнародним днем сім’ї, який проголошено відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН, і відзначається 15 травня.

А.Парубій побажав усім українським родинам бути щасливими і тоді щасливою буде уся Україна.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


 

Народні депутати продовжують розгляд правок до проекту Закону про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав №7466.


Прийнято Закон "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Закон визначає правові та організаційні засади колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав.

Законодавчим актом надано відповідні повноваження організаціям колективного управління та визначено механізм надання послуг правовласникам щодо збору роялті на договірних засадах.

Законом визначено процедуру акредитації організацій колективного управління.

Законом встановлено державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління та посередництво у переговорах і при вирішенні конфліктів.

Прикінцевими положеннями Закону визначено строки перереєстрації організацій колективного управління та відповідні повноваження центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, у цьому процесі.

Закон прийнято з додатками до тексту, зачитаними під стенограму.

Проект Закону зареєстровано за №7466.

 

За результатами голосування 231 голосом на доопрацювання направлено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав №7539.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні".

Законом встановлено, що зарахування коштів міжнародних фінансових організацій на поточні рахунки суб’єктів господарювання у сферах централізованого водопостачання та водовідведення, теплопостачання, відкриті банками в національній чи іноземній валютах, та використання таких коштів на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) у відповідних сферах здійснюється згідно з умовами укладених договорів з міжнародними фінансовими організаціями.

Законом заборонено звернення стягнення та накладення арешту на кошти, що перебувають на спеціальних рахунках та  на спеціальних рахунках для кредитних коштів суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Згідно із Законом, «власник спеціального рахунку для кредитних коштів забезпечує здійснення контролю та несе відповідальність за цільове використання коштів згідно з умовами договору (договорів)».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6578.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій".

Законодавчим актом встановлено правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України.

Законом внесено до законодавства щодо депозитарної діяльності нові правові категорії "номінальний утримувач", "рахунок у цінних паперах номінального утримувача", а також унормовано повязані із цим основні аспекти депозитарної діяльності.

Згідно із Законом, «номінальний утримувач - іноземна фінансова установа, яка зареєстрована в державі, що є членом Європейського Союзу та/або членом Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), відповідає встановленим Комісією вимогам та відповідно до законодавства держави, в якій її зареєстровано, має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку цінних паперів та реєстрації переходу права власності на цінні папери, у тому числі в інших державах на підставі відповідних договорів з іноземними фінансовими установами».

Положеннями Закону передбачено, що іноземні фінансові установи, які відповідають переліченим у проекті критеріям та є фактично іноземними депозитарними установами за законодавством держави їх реєстрації, визначено номінальними утримувачами та надано можливість українським депозитарним установам відкривати для них рахунки в цінних паперах номінального утримувача. На зазначених рахунках українська депозитарна система вестиме облік цінних паперів та прав на цінні папери, власниками яких є клієнти номінального утримувача.

Законом унормовано засади функціонування та обслуговування названих рахунків, повязані із цим обмеження та вимоги, зокрема, щодо розкриття інформації, а також питання державного регулювання і контролю тощо.

Відповідні зміни внесено до законів України "Про депозитарну систему України", "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" та "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6141.

 

До порядку денного сесії включено низку законопроектів.

Народні депутати не підтримали проект Постанови про проведення 16 травня 2018 року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" №8020. За проведення таких слухань проголосувало 148 парламентаріїв.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 



 





Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18