25 квітня відбулася щомісячна координаційна зустріч представників Парламенту та проектів міжнародної технічної допомоги на тему: «Законодавчі кроки в реалізації парламентської реформи», організована Програмою USAID РАДА.

Метою зазначених зустрічей є організація дискусії народних депутатів та представників проектів міжнародної технічної допомоги, міжнародних організацій, представництв іноземних місій в Україні щодо актуальних питань та викликів, які постають на шляху реформування системи органів державної влади в Україні.

У дискусії взяли участь народні депутати, представники Апарату Верховної Ради, керівництво та фахівці програми USAID РАДА, а також представники міжнародних організацій.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут зазначив, що традиційно кожного місяця Програма РАДА проводить зустріч з метою координації та планування роботи, спрямованої на підтримку роботи Парламенту. Він зауважив, що такий формат роботи є найбільш сприятливим для напрацювання бажаних спільних рішень, що є можливим лише за присутності усіх учасників процесу, зокрема народних депутатів та представників Апарату Верховної Ради.

І.Когут поінформував, що тема цієї зустрічі була сформована на підставі того, що Парламент ухвалив у першому читанні два законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом «д'Ондта» №7550 та щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств №6256. Обидва проекти визначають хід парламентської реформи. «Надалі потрібні спільні зусилля міжнародних організацій, спрямовані на забезпечення цієї реформи, це й інформаційно-аналітична підтримка, а також реалізація проекту досягнення консенсусу між основними гравцями Парламенту в рамках Діалогів Жана Моне», - наголосив І.Когут.

Він також зауважив, що постійно проводиться робота в Парламенті на рівні пояснень, експертиз, інформування народних депутатів щодо важливості цих ініціатив. «Нарешті Парламент знайшов можливість, ресурси та голоси для того, щоб дати законодавчий старт цієї реформи», - підкреслив І.Когут.

Заступник директора Відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Деніел Райан зазначив: «Дуже приємно бути тут сьогодні, щоб обговорити останні події парламентської реформи, реалізацію ініціатив НДІ в рамках Діалогів Жана Моне та зусиллями самого Парламенту».

На думку радника Голови Верховної Ради України Андрія Малика, процес, про який говорилося два роки, нарешті зрушив з місця: «Я сподіваюся, що найближчим часом відбудеться слухання поправок в головному комітеті та законопроекти будуть винесені на голосування в залі».

Заступник директора Національного демократичного інституту Ян Вудвард повідомив, що Діалоги Жана Моне продовжують надавати унікальну можливість для досягнення консенсусу щодо питань парламентської реформи: «Вони є успішними завдяки активній участі учасників Діалогів, а також Європейського Парламенту та колишнього Президента Європарламенту Пета Кокса».

Довідково: четвертий діалог відбувся у Швейцарії наприкінці березня. 6 політичних фракцій досягли домовленості з 8 питань. Висновки, прийняті під час четвертого «Діалогу Жана Моне», Лозанна, Швейцарія, 25-27 березня 2018р.: http://iportal.rada.gov.ua/uploads/documents/47500.pdf

Прийняття законопроектів, які визначають хід парламентської реформи, стали можливими завдяки зустрічам у форматі «Діалогів Жана Моне», які організовує Національний демократичний інститут (НДІ).

Я.Вудвард повідомив, що наступні «Діалоги Жана Моне» відбудуться восени та подякував USAID за підтримку процесу.

Експерт з розвитку Парламенту проекту Рада за Європу Олена Куликовська зазначила: «Ми надаємо експертну підтримку робочій групі та Секретаріату Голови Верховної Ради, які залучені до підготовки законодавчих пропозицій. Представники фракцій на останніх «Діалогах Жана Моне» відзначили важливість ролі, яку має відігравати робоча група в законотворчій діяльності та просуванні домовленостей, досягнутих під час Діалогів».

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут, підсумовуючи, зазначив, що обговорені законопроекти значною мірою визначають хід парламентської реформи та сприятимуть оптимізації роботи Парламенту та центральних органів виконавчої влади.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00