26 квітня Україна вшанує пам’ять всіх героїв ліквідаторів аварії та жертв Чорнобильської глобальної техногенної катастрофи.

Цю трагічну подію також було відзначено при підтримці керівництва Верховної Ради України. Чорнобильська асоціація народних депутатів України (ЧАНДУ) спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості 24 квітня провели Пам’ятний круглий стіл.

У заході взяли участь народні депутати - чорнобильці I-VIII скликань Верховної Ради України, члени Правління ЧАНДУ, фахівці з ядерної енергетики, активісти громадських чорнобильських організацій.

Відкрив захід безпосередній учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, член Правління ЧАНДУ, народний депутат Віктор Єленський. Учасники заходу вшанували пам’ять всіх загиблих від радіаційного впливу хвилиною мовчання. Під час заходу присутні ліквідатори поділилися власними спогадами. Своє бачення на проблеми у країні, які склалися після страшної аварії, висловили Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (1994-1996 рр.) Володимир Холоша; Генеральний директор Національного наукового центру радіаційної медицини, член-кореспондент НАН України Дмитро Базика; голова Товариства ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Кобчик; народний депутат, член Правління ЧАНДУ Олександр Марченко; начальник Управління робочого забезпечення атомних електростанцій Міненерго України, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який з перших днів організовував харчування ліквідаторів аварії Тезій П’ятницький; народний депутат України  III-го скликання Верховної Ради України, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України (1998-2002р.р.), голова Української екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко та інші.

Учасники Пам’ятного круглого столу приділили увагу проблемі страхування ліквідаторів аварії на ЧАЕС, яке може стати одним з дієвих механізмів соціальної підтримки ліквідаторів наслідків аварії та осіб, які постраждали від неї. З метою напрацювання відповідних пропозицій щодо механізму страхування чорнобильців ЧАНДУ разом з Ядерним Страховим Пулом, до якого входять більш ніж 20 українських страхових компаній, укладено Попередній договір про співпрацю. Договір вже опрацьовано та підписано.

Учасники Пам’ятного круглого столу стали свідками офіційного обміну між командами підписантів цього договору.

Від імені ЧАНДУ зазначений Попередній договір підписали виконуючий обов’язки Співголови ЧАНДУ, керівник громадської організації «Контррозвідники Чорнобиля», генерал Служби безпеки України у відставці Анатолій Бєляєв, виконавчий директор ЧАНДУ, член Правління громадської організації «Контррозвідники Чорнобиля» Олександр Осиховський та завідуючий Секретаріатом ЧАНДУ Валерій Крохмаль.

Від імені Ядерного Страхового Пулу договір підписали генеральний директор Пулу Олександр Бабенко та виконавчий директор Пулу Володимир Захаров.

Під час проведення Пам’ятного круглого столу учасниками було розглянуто та прийнято за основу проект Резолюції «Економічні проблеми забезпечення чорнобильських соціальних програм та шляхи їх вирішення».

Остаточно опрацьований варіант проекту Резолюції буде розіслано до Кабінету Міністрів, зацікавлених міністерств та відомств, профільних комітетів Верховної Ради та опубліковано у засобах масової інформації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00