"Реальні дії з деокупації Криму мають стати одним із головних завдань Української держави, і це мають бути спільні дії різних органів влади в тісній координації з західними партнерами", - відзначила голова Комітету Ганна Гопко у виступі на круглому столі: «Український Крим: минуле та сьогодення», що відбувся 23 квітня в Херсоні.

Ганна Гопко наголосила, що через бюрократичну тяганину, погану взаємодію між відомствами, а нерідко і корупційні впливи Україна далеко не повністю використовує можливості впливу на ситуацію навколо Криму.

"Чому Україна постачає електроенергію в Крим на контрольований Фірташем завод «Титан», продукція якого використовується в т.ч. для російської армії? Чому така несистемна протидія незаконному авіасполученню і лише нещодавно почалася хоча б якась протидія незаконним заходам суден у кримські порти? Чому взагалі, слушно вимагаючи санкцій від західних партнерів, ми не зупиняємо діяльність торговельних мереж у Криму, маючи для цього всі можливості? Чому з багатьох причетних до окупації півострова посадовців, що їздять на материкову Україну, затримуються одиниці?", - запитала голова Комітету.

На думку Ганни Гопко, час перейти до комплексних дій, які створять серйозні проблеми для окупантів, і водночас посилять безпеку південних рубежів України та максимально захистять права громадян на окупованій території і внутрішньо переміщених осіб.

У роботі круглого столу, організованому Представництвом Президента України в Криму за сприяння Херсонського державного університету, взяли участь також народні депутати від Херсонщини Володимир Співаковський та Микола Паламарчук, Представник Президента України в АРК Борис Бабін, представники експертного та громадського середовища, Меджлісу кримськотатарського народу, правоохоронних органів.

Учасники круглого столу погодилися з необхідністю сформувати на основі пропозицій Представництва Президента в АРК комплексний план першочергових дій з протидії російської агресії в Криму, а також домовилися про проведення спільного засідання профільних парламентських комітетів для законодавчого забезпечення цих заходів - від визначення відповідальності за колабораціонізм до наведення ладу з питаннями громадянства, майнових і немайнових прав, економічних взаємин з окупованою територією, енергетичної, освітньої, інформаційної політики в контексті завдань з деокупації Криму.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00